EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Релефът на Варненския залив - цифров модел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Релефът на Варненския залив - цифров модел

mail17:05 | 29.11.2021прегледи 621 коментарикоментари 0


Интерактивна карта, представяща в триизмерен модел очертанията и формите на крайбрежието и прилежащия шелф на Варненското езеро, комбинирани с данни за наличното биоразнообразие, екология, течения, показатели на водата и въздуха, защитените зони, забранени за риболов, исторически данни и др., е създадена от варненското сдружение "Сини хоризонти". Финансирането е осигурено от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. чрез подхода Водено от общностите местно развитие, съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна.
Събраната информация е представена на онлайн платформа, която непрекъснато се обновява.
Чрез интерактивната карта (https://sinihorizonti.com/varna-lake/) може да бъде проследено как се променя Варненското езеро през годините - от далечната 1835-а насам. За да бъде създаден 3D моделът, е направено комбинирано лазерно и хидрографско заснемане на крайбрежието и морското дъно на територията, прилежаща на общините Аксаково, Белослав и Варна. Събрана е подробна информация за релефа на дъното, бреговете и бреговите съоръжения, която е картографирана. Направен е каталог с описание и представяне на биологичното разнообразие във Варненския залив и Варненско-Белославски езерен комплекс. Той съдържа информация както за най-разпространените животински и растителни представители, така и за редките, застрашени и изчезнали видове. Упоменати са зоните, попадащи в европейската мрежа от защитени територии - НАТУРА 2000.
Проектът ще бъде надграден с финансиране от националната Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., с помощта на което ще бъде създаден и цифров модел на релефа на Варненския залив, върху който ще могат да се базират множество други карти на морското дъно и крайбрежната зона в различни мащаби и направления. С европейските средства се провежда мащабно изследване на крайбрежието и прилежащия подводен терен от района на нос Галата до яхтено пристанище "Златни пясъци". То включва комбинирано лазерно и въздушно заснемане на бреговата зона, проучвания на акваторията и дънните седименти. Изменението на бреговата линия ще бъде анализирано, за да се проследят абразионните и хидродинамични процеси, както и последиците от човешка намеса. Ще бъдат определени потенциално опасни райони.
/БТА/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886