EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордно скъп ток в Германия и Франция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордно скъп ток в Германия и Франция

mail13:45 | 30.08.2022прегледи 567 коментарикоментари 0


Цените на едро на електричеството за 2023 г. в Германия и Франция достигнаха нови рекорди от съответно 850 евро и над 1000 евро за мегаватчас, предаде Франс прес.

Преди година тези цени в двете страни бяха около 85 евро за мегаватчас. Причините в основата на скока на котировките са много, но на първо място е пресъхването на руските газови доставки за Европа от началото на войната в Украйна. Много топлоцентрали използват газ за производство на ток, а след като газът започна да намалява, цената му също хвръкна рекордно.

Освен това във Франция само 24 от общо 56 атомни реактора на енергийната компания Е Де Еф (EDF) функционират в момента заради проблем с корозията. Това е намалило производството на електричество в страната до исторически ниско равнище, което механично покачва цените.

По-специално за декември мегават електричество се търгува вече за над 1600 евро, което е неимоверно висока стойност.

Европейският съюз и страните членки въвеждат планове за икономия на енергия, осъзнавайки, че с наближаването на зимата опасността от недостиг и спиране на тока нараства.

Чешкото председателство на ЕС обяви, че ще бъде свикана спешна среща на министрите на енергетиката за енергийната криза, свързана с руската инвазия в Украйна. Те ще обсъдят спешни специфични мерки за справяне с енергийната ситуация, съобщи в Туитър чешкият премиер Петр Фиала.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg