EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордно производство на свинско месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордно производство на свинско месо

mail16:08 | 06.06.2017прегледи 764 коментарикоментари 0


Очаква се производството на свинско месо в кланиците да възлезе на 70-72 хил. т., което е най-високото за последните 20 години. Това сочат предварителните оценки на Института за анализи в селското стопанство САРА. Те се базират на последните официални данни за развитието  на  животновъдството  в  България към 1 ноември 2016 година, които сочат осезаем ръст в заплодените свине майки със 17% и свинете майки, заплождани за първи път с 40 на сто. Междувременно продължава задържането на цените на свинското месо на нива от около 3,5 – 3,6 лв./кг кланично тегло. Отново се наблюдава слаба възходяща тенденция, като през юни, 2017 г. по прогнози на САРА цените ще достигнат нива от 3,7 лв./кг кланично тегло, близки до тези от първите месеци на годината.

Средномесечните цени  на   говеждо  месо  през месец май и юни по прогнози на САРА ще се приближат до нивата им от началото на годината, като не се очаква спада от месец април да продължи и през следващите месеци. Данните за развитието на животновъдството в България през миналата година показват ръст в броя на месодайните крави спрямо 2015 с 12%. Очакванията на САРА е да се отбележи спад в поголовието от месодайни крави през 2017 г. и да се върне на нива от 75 хил. заради промените в политиката на подпомагане за животни в стопанства отглеждащи до 20 броя.

Тази  картина   съответства   на   структурата   на българското говедовъдство, като въпреки насочените усилия все още не може да се говори за чисто месодайното говедовъдство, като такова е слабо развито дори в ЕС. Именно при специализираните животни се наблюдава спад, който е по-коректен показател за развитието на сектора от ръста в декларирането на крави за месодайни, коментират анализаторите от САРА.

Не  се   наблюдават   сътресения   на   пазара   на пилешко месо у нас, като цените продължават да са в диапазона 2800 – 2950 лв./тон./Агрозона


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg