EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордно поскъпване на портокаловия сок

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордно поскъпване на портокаловия сок

mail17:50 | 11.01.2012прегледи 544 коментарикоментари 0


Цената на портокаловия сок при търговията в Ню Йорк достигна снощи най-високата си стойност от ноември 1977 година, съобщи в електронното си издание в. "Файненшъл таймс".
Фючърси на замразен концентриран портокалов сок с доставка  през януари поскъпнаха при сесията на стоковата борса за фючърси с 9,7 процента до 2,1275 долара за паунд (около 0,454 кг).
Тази година цената на сока е скочила с 25,9 процента. Причината за рязкото поскъпване е съобщението на  управлението по контрол на качеството на хранителните продукти,  медикаментите и козметичните средства на САЩ (Food and Drug  Administration) за евентуална забрана на доставките на  портокалов сок и концентрати от Бразилия, тъй като при  обработката на цитросовите плодове в тази страна се използва  карбендазим. Смята се, че това вещество е канцерогенно и е  забранено при обработката на портокали в САЩ. Освен това, агенция Блумбърг отбелязва, че заради студовете  инвеститорите очакват портокаловата реколта във Флорида да бъде  слаба.
Медиите отбелязват, че напоследък използването на портокалов сок в САЩ е намаляло с около една четвърт, тъй като  потребителите предпочитат други напитки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg