EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекордните запаси от ориз в света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордните запаси от ориз в света

mail08:40 | 13.09.2022прегледи 1125 коментарикоментари 0


Рекордните запаси от ориз в някои ключови износители може до голяма степен да компенсират очаквания спад в производството след наводненията в Пакистан и горещините в Китай, които нанесоха огромни щети на реколтата, предаде Ройтерс.

Пакистан, четвъртият износител на ориз в света, претърпя огромни щети върху селското си стопанство, включително ориза, тъй като наводненията опустошиха големи райони обработваема земя, докато изключително високите температури в някои части от Китай в края на август оказаха своето влияние върху производството на ориз на най-големия вносител на основни стоки в света.

Въпреки това, глобалните запаси от ориз са доста стабилни и подобряващите се перспективи за реколтата в Индия трябва да потушат всички опасения за предлагането и да ограничат всяко увеличение на цените от неотдавнашното силно търсене, което се появи от Бангладеш, каза търговец от Сингапур в една от най-големите световни компании за търговия с ориз.

Прогнозите са, че Пакистан е загубил около 10 процента от прогнозното си производство на ориз за 2022 г. от около 8,7 милиона тона, а Китай също е претърпял щети, но степента на загубите на реколта не е ясна, коментират търговци.

Цените на храните на пазарите в Пакистан скочиха, тъй като опустошителните дъждове унищожиха реколтата и прекъснаха доставките, подсказвайки как най-тежките наводнения от десетилетия сана път да създадат недостиг на храна по време на финансова криза.

Според Питър Клъб, пазарен анализатор в Международния съвет по зърното, производството на ориз в Пакистан е наистина добро през последните сезони. "Въпреки че всяка голяма производствена загуба е очевидно лоша, това подобрение в производството през последните сезони дава малко свобода на действие", смята той.

Министърът на земеделието на Китай Тан Жънцзян изрази загриженост, че високите температури и сушата са засегнали производството на ориз в източните провинции Цзянсу и Анхуей.

"Твърде рано е да се каже точно колко ниски могат да бъдат добивите в Китай, но запасите все още са много големи", каза Клъб.

Същевременно мусонните дъждове, които закъсняха в части от северните и източните райони за производство на ориз в Индия, се засилиха през последните седмици, повишавайки перспективите за реколта на най-големия доставчик на ориз в света, споделиха търговци.

Индексът на световните цени на Организацията на обединените нации по прехрана и земеделие (ФАО) падна за пети месец през август след рекорда през март, след като Русия нахлу в Украйна, тъй като възобновяването на износа на зърно от украинските пристанища допринесе за подобряване на перспективите за доставки.

Силното търсене от Бангладеш обаче подкрепи цените на ориза през последните седмици. Страната планира да внесе около 1,2 милиона тона ориз през следващите няколко месеца, за да укрепи резервите и да охлади високите вътрешни цени.

Високопоставен служител на министерството на храните на Бангладеш каза, че страната купува 530 000 тона ориз от Индия, Виетнам и Мианма по споразумения между правителството и води преговори с големите производители Индия, Виетнам и Тайланд.

Миналата седмица цените на индийския ориз се изкачиха до най-високото си ниво от повече от година - около 383 долара за тон, въпреки че пазарът е доста под най-високата цена от 2021 г. - 405 долара, и пика от 2020 г. - 427,50 долара.

Тайланд и Виетнам, съответно вторият и третият по големина износител на ориз в света, се споразумяха да си сътрудничат за повишаване на цените, ход, насочен към увеличаване на връзките на световния пазар и повишаване на доходите на фермерите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg