EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рекордна печалба за TBI Bank

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекордна печалба за TBI Bank

mail18:05 | 14.05.2021прегледи 1715 коментарикоментари 0


Консолидираният одитиран финансов отчет на TBI Bank (с включени всички дъщерни дружества) регистрира нетна печалба от 19.8 млн. евро през 2020 г., което е само с 3.1 млн. по-малко от рекордните резултати през 2019 г. Макар нетният приход от лихви да се покачва с 6% и в края на годината да достига 91 млн. евро, нетната печалба e засегната от допълнително начислените провизии за новите кредити през годината.

През 2020 г. всички бизнес линии на Банката отчитат ръст, което води до близо 20-процентово покачване на нейните активи. В края на годината те са в размер на 556 млн. евро. Този ръст е постигнат основно чрез увеличение на портфейла от потребителските заеми и инвестиции в държавни и корпоративни облигации. Като един от лидерите в потребителското кредитиране в Югоизточна Европа, през 2020 г. TBI Bank е обслужила близо 1.2 милиона заявления в България и Румъния, което е със 7,5% повече в сравнение с 2019 г., и е отпуснала близо 500 хиляди кредита. Дигиталните заеми имат значителен принос за този ръст, удвоявайки стойността си през 2020 г. в сравнение с предишната година. 

Румънските дружества на Банката устойчиво допринасят за повишаването на кредитното ѝ портфолио (12% общ ръст; 31% за Румъния), което в края на годината достига 409 млн. евро на всички пазари, където TBI оперира. В допълнение, в течение на годината четири хиляди нови партньора са се присъединили към иновативния „портал за търговски партньори“. Той подпомага стоковото кредитиране за търговци в над 11 хиляди локации, като улеснява максимално крайните клиенти и спомага за удовлетворяване на техните променящи се нужди. Порталът показва огромен потенциал за растеж.

Също така, през 2020 г. Банката отчита много здравословен ръст на депозитите от домакинства, които се увеличават с 21%, много над средното за пазара. Депозитното портфолио достига З76 млн. евро към края на декември 2020 г.

Kъм същия момент TBI Bank има силни и подсигурени позиции спрямо капитала и ликвидността си – коефициентът на капиталова адекватност (CAR) е на ниво от 17%, а коефициентът на ликвидно покритие – 316%. Дейностите на Банката са подкрепени от постоянно подобряваща се дисциплина на управление на разходите (52% административни разходи към приходи от лихви, такси и дивиденти). Те помагат на ключовите показатели за рентабилност да достигнат следните нива: възвращаемостта на обслужваните кредити за 2020 г. е 28%, възвръщаемостта на активите е над 4%, а възвръщаемостта на капитала – 16%. Тези показатели поставят TBI Bank за пореден път сред най-печелившите банки в Югоизточна Европа.

 


Тагове: TBI, печалба
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg