EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекорден спад на японската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорден спад на японската икономика

mail07:45 | 10.09.2020прегледи 505 коментарикоментари 0


Японската икономика отбеляза рекорден спад от малко над 28% през периода април - юни, тъй като коронавирусната пандемия засегна по-силно от очакваното бизнеса и потреблението в трета по сила световна икономика. Това представлява голямо предизвикателство пред новият премиер на страната, който все още не е избран, да предотврати една още по-дълбока рецесия.

Само в рамките на второто тримесечие сривовете в потреблението и износа успяха да заличат позитивните ефекти от стимулиращата политика на премиера в оставка Шинзо Абе, добила известност като "Абеномика", която беше стартирана към края на 2012 година.

БВП през второто тримесечие се сви със 7,9% спрямо първите три месеца на годината, когато беше отчетно понижение от 0,6 на сто.

Спрямо година по-рано третата по сила в света икономика се срина с 28,1% след понижение с 2,2% през периода януари - март, отбелязвайки по този начин най-голям спад от 1980 година насам - от когато японската статистика разполага с този тип данни.

Това е третото поредно свиване на японската икономика, което е ясен знак за наличието на дълбока рецесия. В разгара на рецесията премиерът Шиндзо Абе обяви, че подава оставка по здравословни причини.

Въпреки че спадът на японската икономика е по-малък от този с 32,9% на икономиката на САЩ, той е много по-голям от свиването на БВП на страната със 17,8% през първото тримесечие на 2009 година, когато светът беше ударен от финансовата и икономическа криза след фалита на американската банка Lehman Brothers.

Японската икономика започна да се рестартира през втората половина на месец май с оглед на постепенно вдигане на противоепидемичните строги ограничения, но редица анализатори очакват този опит за отскок да бъде относително сдържан, тъй като подновеното увеличение на заразените с Covid-19 вероятно ще продължава да се отразява негативно върху потреблението в страна на Изгряващото слънце.

 

източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037