EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рекорден спад на фалшиви банкноти + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорден спад на фалшиви банкноти + видео

mail08:04 | 27.01.2021прегледи 1186 коментарикоментари 0


През 2020 г. от обращение са изтеглени 460 000 фалшиви евробанкноти (220 000 през второто полугодие) – със 17,7% по-малко в сравнение с 2019 г. Банкнотите от 20 € и от 50 € все още са най-фалшифицираните купюри, като заедно съставляват около две трети от общия брой фалшификати. 94,5% от фалшивите евробанкноти са открити в държави от еврозоната, 2,8% – в държави членки на ЕС извън еврозоната и 2,7% – в други части на света.

Вероятността да попаднете на фалшива банкнота е незначителна, тъй като техният брой остава много малък спрямо всички банкноти в обращение на обща стойност над 25 млрд. евро. През 2020 г. са открити 17 фалшиви банкноти на 1 милион истински евробанкноти в обращение. Това е рекордно ниско равнище (вижте графиката по-долу).

Непрекъснато се изтеглят от обращение нискокачествени фалшификати. Всички те се откриват много лесно поради липсата на защитни елементи или несполучливите им имитации. Още от емитирането на първата серия евробанкноти Евросистемата – Европейската централна банка (ЕЦБ) и 19-те национални централни банки от еврозоната – съветват гражданите да бъдат бдителни по отношение на банкнотите, които получават. Можете да проверите Вашите банкноти чрез простия метод „пипни, разгледай и наклони“, описан в специализирания раздел на уебсайта на ЕЦБ и на уебсайтовете на националните централни банки. Евросистемата също така помага на боравещите професионално с пари в брой да се уверят, че банкнотообработващите и банкнотосортиращите машини могат надеждно да откриват и изтеглят от обращение фалшификатите.

Използването на фалшиви банкноти за плащане е престъпление и може да доведе до наказателно преследване.  Ако получите съмнителна банкнота, сравнете я непосредствено с друга, за която знаете, че е истинска. Ако съмнението се потвърди, свържете се с полицията или – според практиката в съответната държава – с националната централна банка на Вашата държава или със собствената си търговска банка или банка за обслужване на частни клиенти. Евросистемата подпомага правоприлагащите органи в борбата им срещу фалшифицирането на пари.

Задължение на Евросистемата е да защитава сигурността на евробанкнотите и да усъвършенства непрекъснато технологията за тяхното производство. Банкнотите от втората серия, наречена „Европа“, са още по-добре защитени и това допринася за поддържането на общественото доверие в паричната единица.

Брой на фалшивите евробанкноти, открити годишно, на 1 милион истински евробанкноти в обращение.

Как да проверите дали една банкнота е фалшива - вижте във видеото. 

/ЕЦБ


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099