EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекорден брой туристи и пътници в Албания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорден брой туристи и пътници в Албания

mail09:35 | 09.01.2024прегледи 671 коментарикоментари 0


По данни на Международното летище „Майка Тереза“ в Тирана през 2023 г. летището е обслужило 7,2 милиона пътници, предаде А албанската агенция АТА. 

Данните са публикувани на официалния сайт на летището, което определя туризма през 2023 г. като крайъгълен камък за Албания.

„Международното летище на Тирана с гордост обявява изключителния факт, че през 2023 г. са обслужени 7 257 634 пътници. Това постижение показва значително увеличение - с 40% спрямо 2022 г. и със 117% спрямо 2019 г., и укрепва позицията на Международното летище на Тирана като ключов играч в регионалната авиационна индустрия“, се казва в прессъобщението на летището.

През 2023 г. беше постигнат стабилен растеж, който подчертава ангажимента на летището да предоставя отлични услуги и да стимулира въздушния транспорт, се казва още в прессъобщението.

„Общият брой от 7 257 634 пътници през 2023 г. е доказателство за ангажимента на Международното летище на Тирана за високи постижения, ефективност и удовлетвореност на пътниците. Летището постоянно надхвърля очакванията, като това отразява положителното въздействие на стратегическото планиране и инвестициите в инфраструктурата“, отбелязва АТА, цитирайки източници от Международното летище „Майка Тереза“.

Летището благодари на своите пътници, авиокомпаниите партньори и заинтересованите страни за приноса им към това изключително постижение.

Министърът на туризма и околната среда на Албания Мирела Кумбаро съобщи, че 10,1 милиона туристи са посетили Албания миналата година.

На конференцията по повод годишния анализ на работата на министерството Кумбаро каза, че „отчитаме над 10,1 милиона посетители от 1 януари 2023 г. до 31 декември и не се съмнявам, че 2023 г. беше годината на туризма “.

„Резултатите дойдоха без съмнение благодарение на много доброто сътрудничество между частния и държавния сектор. А в публичния сектор има подразделения, които по един или друг начин работят пряко за туризма като Министерството на туризма и на околната среда със свои съответни агенции. Освен това има и  държавни агенции на всички нива - от полицията до транспорта, от селското стопанство до инфраструктурата, които са ориентирани към туризма, защото това беше политическият приоритет на правителството в услуга на туристическия сектор“, подчерта министър Кумбаро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg