EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекорден 18MW проект у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорден 18MW проект у нас

mail15:00 | 12.04.2011прегледи 1599 коментарикоментари 0


Смарт Енерджи Груп ще представи енергиен проект в Раковсково за рекордните 18MW. Всички проекти на компанията са гарантирани от застрахователна компания UNIQA. Всяка централа проектирана и монтирана компанията притежава гаранция съгласно Наредба № 2 от 31.07.2003 г., чл. 20, ал. (4), т. 5 – за завършен монтаж на машини, съоръжения, инсталации на промишлени обекти, контролно-измервателни системи и автоматика - 5 години. Фирмата предлага и допълнителен срок от 5 години, гарантиран на базата на високото качество, гаранционните срокове и сертификати на продуктите и строително-монтажните работи използвани при изграждане на обектите. Гарантирано е и минимално годишно производство на електрическа енергия от всеки 1 kWp инсталирана мощност. Общ гаранционен срок на СМР 10 години. При сключване на договор за управление, поддръжка и сервиз гаранционният период се удължава.
Според основателя на Smart Group Халил Демирдаг, конвенционалните ресурси за производство на енергия катастрофално намаляват. Страните разполагащи със залежи на енергоносители все по – често си позволяват да ползват това свое предимство като политическо оръжие. И напълно нормално е останалите държави да търсят диверсификация на енергийния си пазар и използването на алтернативни източници за добив на енергия, които да намалят завсимостта им на минимум. В тази връзка в много от страните в ЕС са създадени атрактивни условия за инвестиции във ВЕИ. България не прави изключение в това отношение, още повече, че страната има поети ангажименти до 2020 делът на енергията добивана от ВЕИ да достигне 16%, а към настоящият момент процент е под 10.
Като цяло България няма голяма нужда да инвестира в производството на ток през нощта, тъй като реалната консумацията е много по – малка от производствения капацитет Демирдаг препоръчва хората, които тепърва навлизат в бизнеса да работят с фирми, които добре познават условията в България. Ефективността на фотоволтаични паркове много зависи от локацията и качественото проектиране. В Германия например нямат нищо общо с тези в България, дори в различните градове в страната те не са еднакви. Необходимо е да не се разчита само на проектите, за целта са създадени подобни фирми, които са в качеството си на посредник.
В момента пазарът на „зелена” енергия у нас е интересен за чуждестранните инвеститори, но всички инвеститори, включително и Smart Group от дълго време чакаме да влезе в сила новият закон. Той ще даде сигурност на инвеститорите и ще помогне за реализирането на по–големи проекти. Европейските държави създават атрактивни условия за реализиране на проекти в областта на ВЕИ и България като държава от ЕС не прави изключения. Специално за фотоволтаиката, една съседна Гърция която има много повече радиация парадира с цена от 0,55 евро цента. В държави като Германия и Испания, където има хиляди MW инсталирани – цената степенно намалява с ясни правила. Тъй като България няма много изградени паркове, нормално би било държавата да стимулира фирмите да инвестират във ВЕИ, коментира Демирдаг. Ако дългоочакваният закон влезе в сила до Юни 2011г., и съответно тръгнат и инвестициите с него, България има реален шанс да изцпълни задълженията си пред ЕС за „зелена” енергия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1054