EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Рекорд от проекти в Националния иновационен фонд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорд от проекти в Националния иновационен фонд

mail16:12 | 07.11.2016прегледи 954 коментарикоментари 0


В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) постъпиха 192 проекта по осма конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Това е най-големият интерес за кандидатстване от страна на бизнеса и научните организации в сравнение с предходните седем приема. За сравнение при последната седма сесия преди две години са подадени 152 проекта, а на шеста – едва 67. Общият бюджет на осма сесия е 5 млн. лв.

ИАНМСП започва веднага административна проверка на постъпилите предложения с цел по-бързо преминаване към техническа и финансова оценка на проектите от независимите експерти по Националния иновационен фонд. Създадена е необходимата организация за разглеждането на проектите до края на годината. Предвижда се резултатите да бъдат обявени в края на 2016 г. или началото на следващата година.

Крайният срок за прием на проектните предложения изтече на 31 октомври.  Допустимите области са:

–      Мехатроника и чисти технологии;

–      Информационни и комуникационни технологии и информатика;

–      Индустрия за здравословен живот и Биотехнологии;

–      Нови технологии в креативните и рекреативните технологии

Не се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриването на неконкурентоспособни въглищни мини. С проектни предложения кандидатстват всички регистрирани дружества, съгласно Търговския закон. В случай, че проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор на проекта.

Допускат се разходи за персонал, инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина. Срокът за изпълнение е 18 месеца, в сравнение с 36 месеца на предните сесии, тъй като три години е прекалено дълго време да се реализира иновацията и в последствие да се търси начин за внедряване. Фондът подпомага научно развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв. Средствата, които фондът предоставя са изцяло национални, които се отпускат като помощ, съгласно Закона за държавните помощи. Интензитетът на помощта е до 80% от направените разходи по проекта, като в тях се включват подпомагане на индустриални изследвания/експериментално развитие, както и процентно подпомагане в зависимост от това, дали кандидатът е малко или средно предприятие, както и допълнително подпомагане за съвместно сътрудничество.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg