EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рекорд за ВяЕЦ "Свети Никола"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рекорд за ВяЕЦ "Свети Никола"

mail06:55 | 13.12.2023прегледи 420 коментарикоментари 0


Нов месечен рекорд по производство на електроенергия отбелязва вятърната електроцентрала (ВяЕЦ) "Свети Никола". Това съобщиха от компанията "AES България", която е собственик и оператор на ТЕЦ "AES Гълъбово", както и мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – "Свети Никола" край Каварна.

Вятърният парк приключи ноември с производствен рекорд, като през миналия месец вятърните турбини на "AES България" осигуриха за българските потребители 42 006 мегаватчаса (MWh) зелена електроенергия. Това е най-високото производство на вятърния парк за ноември от влизането му в експлоатация през 2010 г. Генерираната от ВяЕЦ "Св. Никола" електроенергия през миналия месец е с над 40 процента повече в сравнение със същия месец на 2022 г., посочват от "AES България".

Благодарение на пиковите месечни производства през тази година ВяЕЦ "Свети Никола" приключва единайсетмесечието с най-голямо производство от 330 195 MWh спрямо всички предишни години. Ако тенденцията се запази и през декември, се очаква 2023 г. да бъде рекордна по производство година от пускането на парка в експлоатация до днес, допълват от "AES България".

Вятърният парк "Свети Никола" е с обща мощност 156 МВт. и е разположен край Каварна. ВяЕЦ "Свети Никола" е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая "Калиакра". С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието, се посочва още в съобщението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg