EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реколтата от орехи = 7 пъти по-ниска

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реколтата от орехи = 7 пъти по-ниска

mail12:00 | 30.10.2014прегледи 5861 коментарикоментари 0


Лошото време и непрестанните валежи причиниха сериозни главоболия на земеделците. След гроздето, черешите, доматите и редица други дъждовете не пожалиха и орехите. Седем пъти е по-ниска реколтата на този вид ядки, разказаха производители. „От осем години съм в бранша, такава слаба реколта не съм виждал”, заяви Георги Василев, производител от Голямо Дряново.
Той обясни, че влагата е попречила на опрашването на ореховите дървета. Оттам са започнали и проблемите по насажденията. По-малкото количество и влошеното качество на орехите е довело и до повишаване на тяхната цена. Георги Василев посочи, че миналата година на едро орехите са се продавали около 2-2,50 евро. Към момента те са над 3 евро. Средно килограм орехи струва около 8 лв. В големите търговски вериги той може да достигне и до 12 лв.
Същевременно се наблюдава и намаляване на износа за чужбина. Доскоро страната ни имаше стабилни позиции на пазарите зад граница, като най-често българският орех се предлага в Турция и Западна Европа.
Същевременно производителите на орехи не очакват държавна помощ, с която да покрият загубите от дъждовете. Георги Василев смята, че за разлика от епидемията от „син език” по животните, където ситуацията е била изтървана, вредата при орехите е следствие от капризите на природата. Производителите се надяват тази година зимата да е мека и догодина да имат повече късмет с реколтата.
Преди дни се състоя и първият национален фестивал на орехите, на който бяха представени различни биопродукти като орехово олио. Целта е да се популяризира българският орех и да се повдигне дискусия за неговото опазване.
Независимо от трудното отглеждане и от слабата реколта през тази година, продължава да има търсене на орехите. Като цяло ядките и останалите биопродукти набират популярност у нас, потвърждават от бранша. Все по-често купувачите се доверяват на екомлеката, както и на зеленчуците и плодовете.източник: в. Новинар

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg