EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рейтингът на Борисов непокътнат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рейтингът на Борисов непокътнат

mail16:00 | 20.09.2011прегледи 515 коментарикоментари 0


Независимо от характера на изборите, всеки вот по средата на мандата неизбежно се превръща и във вот за оценка на управлението. В този смисъл отношението към премиера, кабинета и министрите е важен показател за ресурса, с който ще разполагат управляващи и опозиция в предизборната кампания.
В началото на есенния политически сезон отношението към правителството продължава да е доминирано от отрицателните оценки (36%:20%), но липсва съществена промяна спрямо нивата, измерени преди началото на лятото. Крайните отрицателни оценки леко намаляват (от 41% на 36%) за сметка на неутралните, които се споделят от мнозинството от избирателите.
Доверието към министър-председателя Бойко Борисов също се запазва без особена промяна. Той запазва по-висок кредит на доверие от кабинета като цяло, но в периода на предизборна поляризация губи 5% от положителните си оценки. Към момента, въпреки нарастващите критични настроения, управлението може да разчита на около 25% относително стабилни симпатизанти.
След излизането от кабинета на най-рейтинговия министър, Росен Плевнелиев, общественото мнение не откроява свой фаворит. Напротив, отношението към повечето от министрите е противоречиво, а отделните членове на кабинета се одобряват от твърде различни социални групи, което говори за отсъствието на единен и екипен образ на изпълнителната власт. Начело на условния индекс за дейността на министрите е Николай Младенов, следван от Мирослав Найденов, който след период на значителен спад, възвръща част от доверието си. Отношението към вътрешния министър Цветан Цветанов е силно противоречиво, но въпреки това той запазва трета позиция, а плътно до него се доближава министъра на еврофондовете Томислав Дончев. Отбелязаният през юли ръст в личния рейтинг на Симеон Дянков се запазва и през септември, но като финансов министър той все още събира висок дял негативи. Тревожно ниско за сектор, който непосредствено засяга изключително широки социални групи, е доверието в здравния министър (едва 2.7%), който е и в дъното на класацията на членовете на правителството.
Събитията, предизвикали най-значим негативен отзвук през последните три месеца, са – инцидентите с чуждестранни туристи по Черноморието, продажбата на Булгартабак на офшорно дружество на Руската централна банка, правителственото разрешение за проучвания за добив на шистов газ в Добруджа и информацията за фирмените дарения към МВР. Позитивно са оценени широко отразените медийно проверки на ГИТ за спазване на трудовото законодателство, увеличаването на минималната работна заплата до 270 лв. от 1-ви септември и на трето място, гордостта на кабинета – откриването на новата спортна зала в София.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg