EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рейтинговите агенции. Кои са те?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рейтинговите агенции. Кои са те?

mail08:00 | 17.01.2013прегледи 916 коментарикоментари 0


Европейският парламент одобри днес нови правила, регулиращи кога и как агенциите за кредитен рейтинг могат да оценяват държавните дългове и финансовото състояние на частни компании, съобщи пресслужбата на ЕП.
На рейтинговите агенции ще бъде позволено да публикуват непоискани суверенни рейтинги само на определени дати, а частните инвеститори ще могат да ги съдят за небрежност.
Дяловете на агенциите в оценяваните компании ще бъдат ограничени, за да бъдат намалени конфликтите на интереси. Евродепутатите осигуриха също така по-прозрачни рейтинги,
изисквайки от агенциите да обясняват ключовите фактори, които стоят зад тях. Рейтингите не трябва да се опитват да влияят на държавната политика, а самите агенции не трябва да препоръчват никакви политически промени, се допълва в текста. Правилата вече бяха принципно съгласувани със Съвета на ЕС.

Защо са нужни новите правила?

Дълговата криза в еврозоната показа , че регулаторната рамка за работата на рейтинговите агенции в Европа не е достатъчна. Понижаването на кредитните рейтинги на някои страни доведе до засилване на спекулациите за разпад на еврозоната и повиши цената на финансирането за правителствата, което ги принуди да свият своите разходи и социални програми, а това засегна много граждани.

Цели на законодателния пакет
Предлаганите директива и регламент, по които докладчик на Парламента е Леонардо Доменичи (С&Д, Италия), преследват четири основни цели:
• Намаляване на зависимостта от рейтингите на агенциите - Кредитните институции и инвестиционните компании ще трябва да разработят вътрешни процедури за оценка на кредитния риск, който поемат. Издателите на структурирани финансови инструменти (които продават ценни книжа, обезпечени със слабо ликвидни активи) ще трябва да поръчат присъждането на рейтинг едновременно от две независими агенции и да сменят агенциите на всеки 4 години
• Увеличаване на прозрачността и на честотата на публикуваните рейтинги - Агенциите ще могат да публикуват своите оценки на държавните дългове само в определени периоди от годината. Те ще трябва да обяснят основните фактори, които оказват влияние върху техните оценки, и няма да имат право да отправят изрични препоръки за политиките на държавите-членки.
• Премахване на потенциални конфликти на интереси - Дяловите участия на рейтингови агенции в оценявани от тях дружества ще бъдат ограничени. Собствениците на повече от 10% от капитала на рейтинговите агенции няма да имат право да държат 10% или повече от капитала на оценявано дружество. Собствениците на повече от 5% от капитала на рейтингова агенция няма да имат право на собственост върху друга несвързана рейтингова агенция.
• Носене на повече отговорност от рейтинговите агенции - Инвеститорите и издателите на дългови инструменти ще имат право да предявяват искове за щети, ако рейтингите са необосновани или увреждат интересите им.
Новите правила ще важат за всички рейтингови агенции, работещи в ЕС.

 източник и графики:Европейски парламент
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg