EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Рейтинги:Германия, Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Рейтинги:Германия, Гърция

mail09:45 | 19.03.2024прегледи 335 коментарикоментари 0


Международната агенция "Фич" потвърди дългосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна валута на Германия на ранище "ААА", съобщиха агенциите. Рейтинговата компания обосновава оценката си с трайната тенденция на водене от Берлин на разумна фискална политика и ниските разходи за финансиране на работата на държавните институции.

"Фич" допълва, че потвърждава "стабилната" перспектива за кредитния рейтинг на Германия.

------------------

Рейтинговата агенция „Мудис“ (Moody’s) остави без промяна кредитния рейтинг на Гърция на текущото равнище „Ba1“, съобщава гръцкото икономическо издание „Нафтемборики“.

С решението си агенцията задържа гръцкия рейтинг на една степен под инвестиционната. Така „Мудис“ остава единствената от основните международни рейтингови агенции, която не дава инвестиционна степен на Гърция. 

Освен това агенцията запазва перспективата на рейтинга на Гърция на „стабилна“.

Според „Мудис“ сред предизвикателствата пред гръцката икономика е големият дефицит в баланса на текущата сметка. Освен това заради тежестта на сектори като туризма и корабоплаването икономиката е уязвима на външни сътресения, а засилването на икономическата устойчивост чрез разширяване на експортната база ще изисква време.

Агенцията препоръчва продължаване на икономическата политика и ангажиментите за фискално оздравяване в комбинация с успешно прилагане на останалите реформи, особено в съдебната система. Това би довело до по-голяма устойчивост на външни сътресения, по-бързо засилване на фискалната стабилност и преструктуриране на необслужваните кредити.

Друг фактор, който според „Мудис“ би допринесъл за повишаване на кредитния рейтинг, е по-бърза промяна в икономическата структура с цел засилване на устойчивостта, по-нататъшни подобрения в банковия сектор, намаляване на неустойчивостта на рентабилността и увеличаване на качествата на активите и на показателите за капитализация до по-близки до средните за еврозоната равнища.

От друга страна намаляване на кредитния рейтинг би могло да настъпи при обръщане на политиката от последните години или при индикации, че реформите от миналото не дават очаквания тласък на растежа и фискалната позиция на страната.

Други рискови фактори са възможна ескалация на геополитическата ситуация в Европа с участието на НАТО.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158