EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Резултати от изборите в Португалия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Резултати от изборите в Португалия

mail09:30 | 05.10.2015прегледи 849 коментарикоментари 0


След четири години на строги икономии премиерът Педро Пасош Коелю успя да спечели парламентарните избори, които се проведоха вчера в Португалия, съобщи АФП. Португалската социалистическа партия - ПСП призна победата на управляващите досега. Управляващата дясноцентристка коалиция няма пълно мнозинство с резултат 39,16%, социалистите имат 31,77% при над 85% преброени бюлетини.

Цялата левица обаче би трябвало да разполага с по-голямата част от местата в парламента и, ако тя надмогне своите исторически разединения, би могла да попречи на образуването на стабилно правителство, водено от десницата, коментира френската информационна агенция. Левият блок (формация свързвана с управляващата в Гърция СИРИЗА) направи изненада с 9,10% от гласовете, и може за първи път да изпревари Комунистическата партия, съюзник на Зелените, които получават 7,37% от гласовете.
Макар и без ентусиазъм, избирателите се примириха да подновят мандата на правителствения съюз, който изведе Португалия от финансовата бездна с цената на жестоки ограничения, но отказаха да й гласуват пълно доверие. Избран през юни 2011 г., Педро Пасош Коелю (51г.) либерал центрист, бе поел юздите на страна на ръба на неплатежоспособността. Неговият предшественик Жозе Сократеш, трябваше да потърси помощ от 78 милиарда евро от Европейския съюз (ЕС)и Международния валутен фонд (МВФ). "Десницата успя да прокара посланието, че връщането на власт на социалистите ще доведе страната до фалит, както през 2011 г.", каза политологът Антонио Кошта Пинто. Днес, след драконовски план за възстановяване, Португалия преживява икономическо възстановяване, макар и все още крехко, но със спадаща безработица. Кандидатът на социалистите Антонио Кошта (54 г.), който бе обещал да затвори страницата на строгите икономии, спазвайки при това правилата на ЕС, се погрижи да се дистанцира от тежкото наследство на Жозе Сократеш.
Но силно осветените в медиите проблеми с правосъдието на Сократеш натежаха върху кампанията на ПСП. Задържан под стража за корупция и пране на пари през ноември 2014 г., той е под домашен арест от началото на септември. Гръцката криза, следена под лупа от португалците, също бе в полза на дясната коалиция, която не е поколеба да свърже ПСП със СИРИЗА./БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163