EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Региони:Бургас - зелена зона, Русе -нови заплати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Региони:Бургас - зелена зона, Русе -нови заплати

mail13:15 | 21.12.2017прегледи 17238 коментарикоментари 0


През летните месеци в Бургас ще бъде въведена платена "зелена зона". Тя ще работи от 11.00 до 20.00 часа, а в съботите и неделите от 9.00 часа. Това решиха общинските съветници, които гласуваха предложението на кмета Димитър Николов с мнозинство.
"Зелената зона" ще бъде въведена в района на Морската градина и по улици близо до морето. Според кметът "зелена зона" ще въведе ред в паркирането. Тя ще функционира в периода от 1 май до края на септември.
С решение на общинските съветници бе увеличена годишната такса за паркиране в "синя зона" по местоживеене. Според тях таксата не била променяна от 2010 година.

--------------

Русенският университет винаги е поддържал добра финансова дисциплина. През идната година ще бъдат увеличени заплатите на служителите на висшето училище с около пет процента, коментира ректорът проф. Велизара Пенчева. Служителите в университета са около 650 - от тях 450 са преподавателите. По думите на проф. Пенчева висшето училище е продължило да се развива през годината.
"В тези тежки времена за висшето образование и с проблемите на демографската криза през тази учебна година са приети с 300 студенти повече от предходната", каза ректорът. Висшето училище е развило много проекти, а четири пъти са се увеличили студентите по програма "Еразъм".
"Това означава, че университетът става привлекателна академична структура за студенти от други държави", заяви Пенчева.

--------------

Здравна кампания “Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот” стартира Националното сдружение на общините /НСОРБ/ съвместно с Българския кардиологичен институт и БНТ. Инициативата ще бъде с продължителност от три месеца и ще предостави безплатни профилактични прегледи на жителите на българските общини. В кампанията ще се включат безвъзмездно над 150 кардиолози от страната. До момента са записани над 12 500 желаещи от над 300 населени места в 73 общини. Най-голям интерес е регистриран в Годеч, където за прегледи са се записали над 900 души, в Ардино над 500, повече от 200 са желаещите в общините Копривщица, Добрич, Оряхово, Гурково и др. За безплатните прегледи и консултации хората трябва да носят всички стари изследвания и здравни документи. Кметовете на общини ще приемат заявките и ще осигуряват помещения за прегледите. НСОРБ ще обработва информацията и ще я подава към Българския кардиологичен институт, който ще изготвя предварителен график за прегледи по места.

Засиленият интерес на хората към подобни инициативи потвърждава тенденцията за затруднен достъп до здравни услуги поради неадекватното географско разпределение на болниците за активно лечение. Проблем е и увеличаването на неосигурените и лицата без доходи и образование, недостатъчното финансиране и здравната превенция.

Националното сдружение на общините традиционно подкрепя подобни инициативи. В отдалечените населени места е практика да се осигуряват безплатни помещения за профилактични прегледи и консултации. На местата, където е необходимо се осигурява транспорт за общопрактикуващите лекари, полагат се усилия за достъпна първична медицинска помощ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg