EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Региони: Дърводобив в Смолян, 1.6 млн.лв. за улици в Разград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Региони: Дърводобив в Смолян, 1.6 млн.лв. за улици в Разград

mail14:11 | 09.04.2019прегледи 863 коментарикоментари 0


Дърводобивът от санитарни и принудителни сечи в област Смолян е увеличен над 6 пъти за последните 5 години, според данни на Районната дирекция на горите. Ръстът на добитата дървесина от принудителни сечи се дължи главно на пораженията от ураганни ветрове, снеголом и нападение от дървесен корояд в иглолистните горски насаждения.
Добитата дървесина в областта през 2018 г. е 632 хил. кубика, което е с 26% повече в сравнение с дърводобива през 2014 г. Според обобщение на РДГ 58% от тази дървесина е получена от санитарни и принудителни сечи.
Пораженията в горите от ураганен вятър и развитието на корояд се изчисляват над 677 хил. кубика. Усвоената пострадала дървесина през миналата година е близо 480 хил. куб. м. Лесоспециалистите определят като важна задача възстановяването на онези горски площи, които бяха изцяло повалени от ветровал и снеговал. В оголените терени се извършват постоянни проверки, а наблюденията на лесовъдите са, че 80% от засегнатите площи вече са възобновени по естествен начин.
Над 200 декара са залесените горски територии през 2018 г. Залесяването е извършено само в държавни гори, частните и общински горовладелци не са залесявали.

---------------

В Ямболска област досега са засети близо 280 000 декара със слънчоглед, съобщи директорът на областната структура "Земеделие" Стоян Кунев.
Най-много площи са засети в община Тунджа - 151 000 декара, в Елхово - 52 000 декара, Стралджа - 35 400 декара, Болярово - 30 000 декара, и Ямбол - 11 000 декара.
Продължилото засушаване забавя сеитбата на царевицата за зърно и за фураж.
Есенниците, които са засети преди засушаването през октомври, са в добро и отлично състояние, докато при останалите посеви то е задоволително, допълни Кунев.

------------------

Община Разград инвестира над 1 600 000 лева в ремонти на улици по селата, съобщиха от общинската администрация. Кметът д-р Валентин Василев е проверил днес на място работата на екипите на фирмата изпълнител в село Ушинци, където приключва асфалтирането.
През тази седмица е започнала рехабилитацията и на улици в село Топчии, а през следващата поетапно ремонтни дейности ще се извършват на участъци от уличната мрежа в селата Дряновец, Осенец и Балкански.
В още две села - Радинград и Пороище, се извършва подготовка на пътните отсечки, където ще се полага нов асфалт. Ремонтите на улиците във всичките 21 населени места в общината трябва да приключат до три месеца, уточняват от общината.

източник: БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg