EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Регионални новини: Бургас, Добрич & Разград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Регионални новини: Бургас, Добрич & Разград

mail13:43 | 29.07.2015прегледи 3604 коментарикоментари 0


Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас спря незаконен обект за производство на лед край град Ахелой. Това стана след съвместна проверка от Областна дирекция по безопасност на храните, град Бургас, Икономическа полиция и Национална агенция по приходите. Обектът е без регистрация по смисъла на Закона на храните и не отговаря на никакви хигиенните условия.
Ледогенераторът се е намирал в стара и изоставена стопанска постройка. Там са открити работещият ледогенератор и 150 броя хладилни чанти за транспортиране на продукцията.
ОДБХ Бургас състави акт за административно нарушение на физическото лице, произвеждащо леда. На нарушителя му е наложена санкция в размер на 1500 лева.

Приключи жътвата на ечемика и маслодайната рапица в Разградска област, съобщиха от областната дирекция "Земеделие".
Средният добив от ечемик е 489 кг от декар, при 440 кг през миналата година. В региона са произведени 55 776 т ечемик от общо засетите 114 027 дка с тази култура. Миналата година са били прибрани 54 471 т ечемик. Пропадналите площи със зърнената култура са 60 дка.
По-високи от миналогодишните са и добивите от маслодайна рапица - средно 337 кг от декар, при 310 кг за миналата стопанска година. От общо засетите площи с рапица - 92 630 дка, са произведени 30 938 тона продукция. Пропадналите площи са 840 дка.
Вече са ожънати и 96 на сто от пшеничните масиви в региона, които са 547 534 дка. Прибраното количество зърно е 274 474 т, при среден добив 521 килограма от декар.

В област Добрич по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са подписани 37 договора между общините и сдруженията на собствениците. Това сочи информация за текущия напредък по програмата, оповестена от областната администрация.
Регистрираните в областта сдружения на собственици са 53, а заявленията за интерес и финансова помощ са 39.
Най-много са сдруженията на собствениците в областния град Добрич - 47, като те са подали 34 заявления. Сключените договори са 32. В общините Балчик и Тервел договорите по програмата са по два, а в Ген. Тошево - един.

Резултатите от лабораторните изследвания на пробите взети от контактите повърхности в кухните на 27-те търговски обекта в град Варна и региона показват наличие на антраксни спори в 10 от обектите. В останалите 17 пробите са отрицателни и дейността на търговските обекти е възобновена.
Припомняме, че Българската агенция по безопасност на храните превантивно затвори всички 27 обекта, за да бъде гарантирано здравето и безопасността на гражданите. От тях бяха иззети и насочени за екарисаж всички месни продукти произведени от транжорната в кв. Аспарухово, град Варна. В 10-те обекта, с положителни проби отново ще бъде извършена дезинфекция, след което повторно ще бъдат взети проби.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg