EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реалният ръст на безработицата у нас е 19% ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реалният ръст на безработицата у нас е 19% ?

mail10:30 | 14.05.2010прегледи 1062 коментарикоментари 0


Реалният ръст на безработицата у нас е около 19%, заяви в кулоарите на парламента днес Мика Зайкова, икономически експерт на КТ Подкрепа след среща с народни представители от РЗС, на която бяха и колегите им от КНСБ, предаде BGNES.
Така Зайкова отговори на оптимистичната оценка на социалния министър, че пикът на безработицата у нас е преминал.
Темата на разговорите днес е била достатъчно широка, но акцентът е бил върху актуалната социално-икономическа ситуация в страната. Първо, има страшно много хора в неплатен отпуск, което означава, че те не получават пари от осигурителната система за безработица, поясни Зайкова. Има и особена категория безработни, тези, които са пред пенсия между 55 и 63 г. - заетостта при тях е около 26%, т.е. изключително ниска, уточни тя. Част от тях реално работят без заплата, а работодателите им плащат само осигуровките. При младите до 29 г. положението е също трагично - заетостта при тях е около 20%, каза експертът. Третата рискова категория е на обезкуражените, тези, които вече са излезли от обсега на обезщетенията - някои от тях потъват в сивата икономика, други изобщо са се отказали да търсят работа, коментира Зайкова.
Не е маловажен и резултата от безумните действия на бившата ни преговаряща с ЕС Меглена Кунева - България няма гратисен период за добиване на определени екологични равнища в някои типове производства, възмущава се синдикалният експерт. Това касае минния отрасъл, тежката химия и др. Румъния, за сравнение, има такъв гратисен период до 2017 г., а при нас той изтича тази година. Благодарение на това се очакват нови 55 000 безработни само от тези сектори - от Брикел, Бобов дол, спират ТЕЦ-ове, въгледобивът ще пострада, заяви Мика Зайкова.
Заедно с колегите от КНСБ обменихме мнения с депутатите от РЗС, споделихме опасенията си за повишаване на напрежението в страната през есента, каза експертът. Изразихме становище, че ако антикризисните мерки не бъдат облечени в навременни, законови промени, ще си останат само документи, допълни Зайкова.
На този етап са застрашени основни системи - образованието, здравеопазването, общинските бюджети. Синдикалните дейци са предложили на народните представители да се направи парламентарен мониторинг на мерките. Те са препоръчали и да се следи състоянието на фискалния резерв на много кратки периоди и най-вече накъде отиват средствата от него.
Гърците не са по-глупави от нас, но са по-разглезени, реално нашият стандарт е около четири пъти по-нисък от техния, но тъй като постоянно живеем в криза сме станали по-разумни от тях, заяви Мика Зайкова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1147