EUR 1.9558
USD 1.7805
CHF 2.0314
GBP 2.2604
CNY 2.4980
you tube
mobile version

Реалните заплати в Германия намаляват

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реалните заплати в Германия намаляват

mail15:28 | 29.11.2022прегледи 648 коментарикоментари 0


Инфлацията все повече намалява покупателната способност на заплатите в Германия, тъй като номиналното им увеличение значително изостава от повишаването на цените.. Това съобщи Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis), цитирана от ДПА.

Заплатите в най-голямата европейска икономика през третото тримесечие са нараснали средно с 2,3 процента спрямо същия период на миналата година, докато потребителските цени са скочили с 8,4 на сто, обяви "Дестатис". Това означава, че реалните заплати намаляват с 5,7 процента, което е най-резкият им спад, откакто през 2008 г. започва да се води подобна статистика.

Данните за юли, август и септември следват модела от предходните 3 тримесечия, отбелязва ДПА. През април, май и юни реалното заплащане в Германия намалява с 4,4 на сто, през първите 3 месеца на годината - с 1,8 процента, а през последното тримесечие на 2021 г. - с 1,4 на сто. 

За първи път, откакто се води тази статистика, реалната покупателна способност на заплатите в Германия намалява за толкова продължителен период. 

Когато изчислява заплащането, "Дестатис" включва брутната заплата и допълнителните трудови възнаграждения, сред които и бонусите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg