EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Реакторите в Козлодуй с 20+ години живот

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Реакторите в Козлодуй с 20+ години живот

mail10:10 | 22.01.2015прегледи 1137 коментарикоментари 0


Реакторите в АЕЦ "Козлодуй" могат да работят поне с 20 години по-дълго от планираното, показват предварителните проверки за удължаване на експлоатацията на Пети и Шести блок, които оповести председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов пред БНР. Проектният срок на експлоатация на двата блока изтича през 2017 и 2021 година.

Консултантът по проекта за оценка на ресурса "Уорли Парсънс" извършва оценка на подадената от АЕЦ "Козлодуй" документация.

Резултатите от първия етап на обследване на състоянието на реакторите показва, че остатъчният ресурс на съоръженията отговаря на изискванията за удължаване на лиценза на експлоатация поне с още десет години:

Извършени са предварителни резултати за оценка на остатъчния ресурс на корпуса, което показва, че със сигурност в следващите десет години ще може да се експлоатира безопасно. В момента се извършват допълнителни изследвания. Със сигурност ще може да бъде удължен проектният срок поне с 20 години, както това вече е направено в редица други атомни централи.

В ядрения регулатор очакват още няколко документа, за да издадат разрешение за изграждане на площадка за Седми реактор в атомната централа, след като вчера експертният съвет на Министерството на околната среда и водите одобри оценката за въздействие върху околната среда:

Ако заявителят представи останалите документи, които се изискват от нашата нормативна база - серия инженерно-технически изследвания, свързани с геология, хидрология, метеорология и първоначалната оценка на безопасността, ние ще издадем заповед за одобряване на площадката. В случай на положително решение това ще даде възможност на заявителя да иска разрешение за проектиране.

Агенцията е издала и два лиценза за извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения на спрените Първи и Втори реактор.

Удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” е приоритет на българското правителството. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на заседание на ресорната комисия на въпрос за удължаване живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”, предаде Фокус.

Петкова поясни, че са предприети действия от ведомството, за да бъде събрана необходимата информация за досега извършените дейности. Тя уточни, че съгласно реда, за да бъде удължен живота, е необходимо технологично време от 12 календарни месеца от Агенцията за ядрена регулация. Министър Петкова допълни, че условно са разделили дейностите по удължаване на два етапа – комплексно обследване на действителното състояние, в което трябва да се установи реалното състояние на 5 и 6 блок. „През месец май е приключило комплексното обследване на 5 блок, а през декември на 6. На първия етап е осъществен необходимият контрол и дейностите се движат по график”, посочи тя и допълни, че сега трябва да се предприемат и реалните дейности по рехабилитация,като този етап е по-продължителен във времето.

„Единственото притеснение е от сроковете. Те така са планирани, че не може да твърдим, че разполагаме с време. Ако може да се говори за притеснение, това е темата, която би създала притеснение, но съвместно с ръководството на АЕЦ следим за изпълнението и имаме уверение, че сроковете ще бъдат спазени”, поясни Петкова.

Димитър Ангелов, шеф на АЕЦ "Козлодуй" посочи пред комисията, че дейностите се движат по график. За същото увери и председателя на Агенцията по ядрена регулация, който обясни, че по отношение на 6 блок лицензицията изтича през 2021 година и министерствата имат повече време.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg