EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

РБ:"Топ 150" на кредитните досиета на КТБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РБ:"Топ 150" на кредитните досиета на КТБ

mail14:40 | 23.09.2014прегледи 1221 коментарикоментари 0


Реформаторският блок е направил списък "Топ 150", на базата на публична информация, на длъжниците на КТБ. По думите на Петър Москов 150 кредитни досиета представляват 90% от всички кредити. От тях 59 фирми нямат нито един служител. Тези дружества дължат кредити към банката на обща сума над 2,3 млрд. лева. С до 10 служители са други 59 фирми, които дължат 1,6 млрд. лева., поясни той. На загуба през последните две години са 64% от всички тези длъжници, допълни Москов. Реформаторският блок категорично се противопоставя КТБ да се спасява чрез пари на данъкоплатците, защото това означава нов държавен дълг.
Според РБ трябва незабавно да се приложи Директива 94/19ЕО, както и да се изплатят гарантираните влогове в срок 20 работни дни от датата на задействане на директивата. От формацията настояват и за разкриване на истината за дълговете на КТБ. Решението на проблема трябва да стане чрез възлагане на управлението на процеса на разследване на авторитетна международна кампания с опит в разкриването на  финансовите измами. Политиците смятат, че за да няма нов "казус КТБ", се налагат
промени в Закона за кредитните институции, както и реформа на финансовите регулатори.
В разследването на случая с КТБ не трябва да участват председателят на ДАНС Владимир Писанчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на КФН Стоян Мавродиев, каза на пресконференция на Реформаторския блок /РБ/ Радан Кънев /ДСБ/. Според Кънев те, както и бившите министри на вътрешните работи и на финансите - Цветлин Йовчев и Петър Чобанов, имат вина за състоянието на банката.

 


Тагове: КТБ, досиета
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg