EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

РБК дейли: $60 млн. транзитни такси за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РБК дейли: $60 млн. транзитни такси за България

mail10:46 | 18.02.2010прегледи 1225 коментарикоментари 0


България е решила да получи максимална изгода от участието си в проекта за изграждане на газопровода Южен поток, пише в интернет изданието си руският делови всекидневник "РБК дейли".
София иска Газпром да плаща по-висока такса за транзит на газ през българска територия. Руският газов монополист обаче също има свои козове, отбелязва изданието. Ако българската страна посочи непосилна цена, то Москва може просто да игнорира София, премествайки основния маршрут на газопровода през територията на Румъния.
Сега за транспорт на газ през българска територия Газпром плаща 1,7 д. за 1000 куб. метра, докато Украйна тази година получава транзитна такса от 2,78 д. за 1000 куб. метра руски газ, транспортиран през нейната територия.
Трябва да се посочи обаче, че таксите, които Киев получава, бяха увеличени в замяна на налагане на пазарни цени за газа, доставян за страната, посочва  "РБК дейли". Според данни на секретариата на Европейската енергийна харта поне през 2006 г.
срещу ниската транзитна такса, която беше почти на сегашното равнище - 1,67 д. за 1000 куб. м. газ, Газпром е предоставил на България частично намаление на стойността на получавания от страната газ. За услугите по транзита компанията е плащала със "синьо гориво", чиято цена е била едва 83 д. за 1000 куб. м, докато основните количества газ за България са стрували 257 д. за 1000 куб. метра. По този начин спорът за транзитните такси трябва най-вече да бъде обвързан с цената на газа и следователно може да бъде не по-малко ожесточен от спора с Украйна.
Не бива обаче да се твърди, че в случая с България въпросът е "на живот и смърт", отбелязва изданието. Увеличаването на транзитната такса до равнището, което се плаща на Украйна, ще струва на руския газов монополист до 60 млн. д. годишно. Според отчетите на Газпром обаче за девет месеца общите разходи на компанията за транзит са били около 5,5 млрд. долара. На фона на тази сума 60 млн. долара не изглеждат особено много, заключава "РБК дейли". 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg