EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

РБ: Финансова дупка от над 10 млрд. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РБ: Финансова дупка от над 10 млрд. лв.

mail07:05 | 03.06.2014прегледи 1214 коментарикоментари 0


Реформаторският блок настоява президентът Росен Плевнелиев да свика в разширен състав Консултативния съвет за национална сигурност заради опасността от пълен фалит на държавата. Анализът на икономическия екип на Блока сочи финансова дупка от над 10 млрд. лв. само за последната година.

С тази дупка от 10 милиарда лева неминуемо се върви към предсрочни избори, но ако те бъдат отложени за през 2015-а година, фалитът ще бъде пълен, подчерта Мартин Димитров:

След моралния фалит на правителството е налице финансов фалит. Финансовата дупка, която се образува за една година от управление на това правителство, е над 10 милиарда лева. От времето на Жан Виденов не сме били свидетели на толкова тежко финансово положение. Как се получават тези 10 милиарда лева? Три милиарда лева са нови дългове, които ще бъдат взети, 3 милиарда лева задлъжнялост на НЕК, един милиард задлъжнялост към БЕХ, бюджетен дефицит, само до момента, 0,8 милиарда лева, задлъжнялост и недостиг в общините - половин милиард лева, недостиг в здравеопазването - половин милиард лева. Средства, които ще бъдат похарчени за "Южен поток" - 1,2 милиарда лева. Всеки един работещ човек в България задлъжнява със скоростта на една минимална работна заплата на месец. За съжаление пред България се очертава тежък неприятен гръцки сценарий.

Икономистът Георги Ганев упрекна управляващите в кражби и прахосничество. Според него енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да може да има приватизация, чрез която енергетиката да бъде подарена на Кремъл:

Ако политиците ни не се обединят около план за излизане на България от кризата, няма да има никаква възможност за растеж на заплатите. Ще има загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на тока и парното, на цени, както и неминуемо увеличаване на лихвите по кредитите за домакинствата.

Източник: БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg