EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Растения и храни, зависими от пчелите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Растения и храни, зависими от пчелите

mail18:00 | 22.08.2018прегледи 690 коментарикоментари 0


Осемдесет и четири процента от растителните видове и 76 на сто от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели. Във финансово изражение това са 14,2 милиарда евро годишно. Това са съобщили специалисти по време на работна среща с пчелари в Поморие, провела се в рамките на шестото издание на фестивала "Мед, море и слънце". Съобщението е от пресслужбата на морската община.

По време на срещата пчелари поискаха по-добра координация между властите, така че да не се допуска земеделски производители с нерегламентирани действия да нарушават действащата Наредба 13 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, каза кметът на Поморие Иван Алексиев. Той заяви, че пчеларите са дискутирали въпроса и за по-ефективен контрол при пръскането на земеделски производители, тема на разговор са били подкрепата чрез субсидии и по-гъвкави механизми за подпомагане на пчеларския бранш, начините за кандидатстване и за какво да бъдат предоставяни средствата. Сред идеите е била и тази земеделците да заделят средства за опрашителната дейност, които да бъдат преразпределяни. 

Депутатът Ивелина Василева е потвърдила важността от предложението на Европейската комисия за реформа на Общата селскостопанска политика за периода 2021-2027 година, която включва нивото на европейска подкрепа за националните програми по пчеларство да бъде увеличена от 36 милиона евро на година до 60 милиона евро. 

Представители на пчеларския бранш са информирали, че следващото изложение на мед и пчелни продукти ще бъде София на 24 септември. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg