EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Расте нуждата от програмисти с бизнес умения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Расте нуждата от програмисти с бизнес умения

mail15:15 | 13.07.2022прегледи 873 коментарикоментари 0


Приложенията са ключови двигатели на съвременната дигитална икономика и от решаващо значение за бизнес лидерите. И все пак само едва една четвърт (26%) от изискванията за работа за софтуерни разработчици включват бизнес умения. Близо половината от всички обяви за работа не включват търсене на бизнес умение (1) в топ 10 на изискванията за отворената позиция. Това сочи анализ на обявите на най-добрите работни места за програмисти, поръчано от VMware и осъществено чрез платформата Jobfeed на Textkernel (2).

Анализът показва, че бизнес познанията в сферата на финансите (5%), управление на заинтересовани страни (бел. ред. в оригинал stakeholders management) (6%) и управление на проекти (7%), са критични за разбирането и представянето на бизнес казуси пред ръководството. В същото време те рядко се срещат сред топ изисквания в обявите за работа за софтуерни инженери.

Висшият мениджмънт на компаниите има нужда от бизнес-ориентирани софтуерни разработчици, които да помогнат в ускорената дигиталната трансформация, създавайки висококачествено клиентско преживяване. Въпреки това нуждата от бизнес експертиза липсва в обявите за front-end програмисти. Бизнес уменията се споменават като приоритетни само в 23% от front-end и 22% от android позициите. За сравнение в обявите за софтуерните инженери това са 39%, а при архитекти на данни - 63%. Уменията за управление на проекти и управление на заинтересовани страни изобщо не присъстват във важните изисквания за front-end разработчици. Това заключение е направено въз основа на 130 000 отворени роли в Европа от началото на 2021 година.

Ед Хопит, Apps and Cloud директор за EMEA във VMware, споделя: “Когато нуждата от съвременни приложения расте, програмистите имат възможност да усъвършенстват бизнес уменията си и да станат по-видими пред бизнес лидерите, които рядко говорят за технологии. Капитализирането от тази огромна възможност за по-голямо сближаване между бизнеса, разработчиците и ИТ екипите е от съществено значение, ако компаниите искат да бъдат в позиция да създадат силна дигитално-ориентирана бизнес стратегия".

Необходимост от целенасочен подбор в контекста на нарастващото търсене на специалисти

При нарастващото търсене на програмисти, специалистите по подбор насочват вниманието си към инженери, които умеят да комуникират добавената стойност на съвременните приложения пред бизнес лидерите. В рамките на първото тримесечие на 2022 година търсенето на програмисти в Европа е пораснало с 38% спрямо същия период на миналата година. Тази динамика обаче се променя в различните държави. Например, в Италия общото количество отворени позиции се е качило с 173%, в Испания - 106%, Нидерландия - 3%, Белгия - 19%, Великобритания - 22%.

Конкуренцията за инженери в областта на анализа на данни е още по-ожесточена. Например в Испания търсенето е пораснало с 305%, а в Италия с 210%. Така може да се направи извод, че ръстът в количеството приложения и генерираните от тях данни определя и търсенето на пазара на труда.

Бизнесът трябва да инвестира в развитието на умения чрез вътрешни и партньорски образователни инициативи

Дефицитът на бизнес умения кара организациите не само да предефинират търсенето, но и да инвестират в образователни инициативи за служителите си, като например комуникационни умения.

Огнян Юскеселиев, директор Дигитална Трансформация в Telelink Business Services споделя: “Намирането на таланти в технологичната индустрия винаги е било предизвикателно. Днес най-ценни са хората, които могат да създадат приложения в ползата на бизнеса и да обяснят значението им за успеха на цялата организация. Разбираме, че е трудно да свържеш задълбочените технически познания с презентация пред колеги без практически опит в технологии. За да адресираме това предизвикателство, ние даваме възможност на програмистите да разберат в детайл как функционират други бизнеси и обратно - заинтересованите страни без технологична експертиза научават какво могат и не могат да направят софтуерните инженери.”


Под бизнес умения се визира класификацията на Jobfeed: коучинг, консултиране, финанси, иновации, управление на заинтересовани страни и проектен мениджмънт.

Анализът е базиран на обяви за работа в 8 държави (Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Великобритания) в периода януари 2021 - март 2022:

Android Developer;

Data Architect;

Data Engineer;

Data Scientist;

DevOps Engineer;

Front-End Developer;

iOS Developer;

Machine Learning Engineer;

Software Engineer;

Web Developer.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg