EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Райков: Проблемите в енергетиката са от 20 години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райков: Проблемите в енергетиката са от 20 години

mail12:00 | 22.05.2013прегледи 584 коментарикоментари 0


Проблемите в енергетиката са трупани две десетилетия, а не само четири години. Знаете какви са реалните проблеми в сектора. Това заяви министър-председателят Марин Райков при изслушването в парламента по повод състоянието на сектор енергетика, предаде Агенция „Фокус”. „Заварихме една система с тежки диспропорции, система, която беше пред срив с оглед на свръхпроизводство. България в момента има производство 12 000 мегавата, а цялото потребление заедно с износа е около 5000. Заварихме система, която беше пред финансов банкрут, заради неправилно ценообразуване”, заяви Райков. „Ние заварихме дългосрочни договори за изкупуване на енергия на изключително високи цени. Цените, заради които българските граждани излязоха на протест. Заварихме един огромен дълг на НЕК, свързан с изграждането на АЕЦ „Белене”, който имаше падеж вчера и беше успешно рефинансиран. Всичко това допълнително усложнява и без това тежкото положение на НЕК. Заварихме и изключително тежки неефективности в държавните предприятия. Само за два месеца синдикатите и директорите успяха да открият 235 млн. лева. Разбирате какъв резерв е имало заради неефективност. Положихме максимални усилия. На път сме да овладеем свръхпроизводството, което е в основата на всички проблеми в енергетиката”, посочи министър-председателят.

Преди края на мандата на служебния кабинет, ще внесем законодателни промени в сектор енергетика. Това уточни министър-председателят Марин Райков. „При наличие на функциониращо Народно събрание, ние ще можем да внесем законопроект. Това ще бъде направено преди края на мандата на това правителство”, заяви Райков.
„В нито един момент не съм казвал, че цените са пазарни. Казах, че ако ние декретираме размера на такса пренос, ще бъдем обвинени в намеса на държавата в пазара”, посочи министър-председателят.
„От първия ден се занимаваме с анализ на ценообразуването по цялата верига. Правим го и с помощта на нашите европейски партньори. Ние сме направили анализ на дейността на държавните дружества. Успяхме да открием резерв от над 200 млн. лв. Има липса на ефективност в управлението. Това е констатация за държавните дружества. Анализът на частните дружества се прави от ДКЕВР”, посочи премиерът.

Стабилизирането на енергийната система на страната минава задължително през законодателни промени. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев по време на изслушване в парламента за състоянието на сектора "енергетика" и за цените на електрическата енергия, съобщи БТА. Василев каза, че "отпушването" на износа също трябва да стане през законодателни промени. Сред нещата, които предстои да се направят, е предоговаряне на договорите с централите "Марица Изток" - "1" и "3", посочи министърът и добави, че когато има свръхпроизводство, някои мощности ще могат да произвеждат, само ако намерят пазар извън страната, в противен случай те ще трябва да спрат производството.
Служебният министър заяви, че са намерили 235 млн. лева неефективности в държавните предприятия, за които хората няма да трябва да плащат през следващата година. Българите плащат допълнително 200 млн. лева, защото неправилно е транспонирано европейското законодателство, посочи министърът. Според Асен Василев основният срив в потреблението се дължи на икономическата криза, намаленото потребление на ток от индустрията и гражданите. Той прогнозира, че потреблението ще продължи да "пада" с повишаването на енергийната ефективност.

 

снимки:Министрески съвет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057