EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Райков по-скоро против увеличение на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Райков по-скоро против увеличение на тока

mail16:51 | 10.04.2013прегледи 345 коментарикоментари 0


Служебният премиер Марин Райков поиска нов анализ на проекта "Южен поток" и предложи на министрите да се направи работна среща. Райков ще разпореди Инспекторатът на Министерския съвет да провери Електроенергийния системен регулатор. Проверка ще прави и Държавният финансов контрол. Райков смята, че проверката в ЕСО е наложителна, за да се получат и конкретни отговори:
Защо енергията от редица условно наречени "скъпи централи" се въвежда в системата приоритетно пред тази от условно "евтините централи". Естествено темата е много по-широка, много по-комплексна.
Запитан дали токът ще поскъпне от първи юли, премиерът не се ангажира с конкретен отговор и заяви, че ДКЕВР ще реши. Райков допълни още, че нагласата на правителството към хипотеза за увеличение не е "никак позитивна". Той коментира темата заедно с министъра на енергетиката Асен Василев, който каза:
На база заявките, получени в ДКЕВР, всички участници искат увеличение на тока. Това не е учудващо. Те са хората, които продават тока, нормално е да искат увеличение. ДКЕВР трябва да прецени, както и ние ще впрегнем целия аналитичен потенциал на Министерството и на външните партньори, за да видим доколко разходите, на базата на които се иска това увеличение, са реални.
За цените на въглищата също е рано да се каже дали ще бъдат увеличени, както настояват от мините в комплекса "Марица". Имало външни разходи, които могат да се ограничат, смята още министър Василев, а премиерът предупреди, че стачка на миньорите ще влоши положението:
Прекратяване предупредително на работа в мините - в този дъждовен сезон, това би имало изключително неприятни последици, защото след това за отводняване ще бъдат нужни, да не дава Господ, милиони. Следователно всяко неразумно и неоснователно действие в тази посока ще има много тежки последици, предимно върху по-нататъшната работа на миньорите и затова призовавам подобни авантюристични форми на безпредметен натиск дори да не се обмислят.
 


Тагове: Райков, ток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg