EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разширяват се правилата на ЕС за роуминг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширяват се правилата на ЕС за роуминг

mail08:35 | 28.09.2021прегледи 536 коментарикоментари 0


Роумингът е, когато използвате мобилно устройство в чужбина. Потребителите трябваше да плащат много високи такси за роуминг - извършване или приемане на обаждания, изпращане на SMS или използване на мобилни данни в друга държава в ЕС, но те бяха премахнати от ЕС през 2017 г. след продължителни усилия от страна на потребителските групи. Краят на таксите за роуминга се прочу като една от най-големите истории за успех на потребителите в ЕС. Хората вече могат да използват мобилните си телефони, за да се обаждат, изпращат SMS и използват мобилни данни, когато пътуват в ЕС на същата цена като у дома. Малко хора знаят, обаче, че правилата на ЕС за роуминг са валидни до 30 юни 2022 г. и затова трябва да бъдат подновени. Освен това, прегледът е възможност за отстраняване на някои недостатъци:

Невинаги едно и също качество на услугата в роуминг

Потребителите в няколко държави се оплакват, че те не получават същото качество на услугата при роуминг, например при скоростта на данните. Някои телекомуникационни оператори дори са признали, че са намалили скоростта на данните си в роуминг - например те предоставят 3G роуминг услуга, въпреки че e налична 4G.

Таванът на цените на едро са твърде високи

В момента таванът на цените на едро е максималният. Доставчиците на телекомуникационни услуги могат да се таксуват взаимно, когато техните клиентите използват телефона си в чужбина, а цените са твърде високи. Високите тавани на едро могат да повлияят на цените на потребителските абонаменти за мобилни телефони и да изхвърлят по-малките оператори извън пазара. Това е особено важно при ползването на мобилни данни в роуминг, където въвеждането на 5G технологията се очаква да намали разходите за данни за телекомуникационните оператори.

Шокови цени в самолети лодки

Потребителите често не знаят, че сегашните роуминг правила не се прилагат при пътуване с яхти, кораби или самолети. Резултатът може да бъде особено висока сметка, тъй като телефонът на потребителя може да се свърже със сателит или друга мрежа, която е много скъпа. Германски потребител например е получил сметка от 11 000 евро след почивка с круизен кораб.

При живот близо до границата

Хората, които живеят или пътуват в близост до граница извън ЕС или държава извън Европейската икономическа зона, където регламентът за роуминг не важи, често биват свързвани с мрежата по невнимание. Например, ако пътувате в близост до сръбската граница вашият телефон (ако е поставен в автоматичен режим) може често да се свързва със сръбската мобилна мрежа и в крайна сметка да платите високи сметки.

Все още се таксуват потребителите при някои обстоятелства

Мобилните оператори могат да ограничат роуминга, ако потребителите злоупотребяват с правилата за роуминг, дори ако все още имат налични минути или мобилни данни в своята родна страна. Това се дължи на прилагането на т. нар „Правила за честна употреба“.

Ключови препоръки на Европейската потребителска организация (BEUC)

- Правилата, които премахват таксите за роуминг, трябва да бъдат удължени и да не се намалява тяхната ефективност при никакви обстоятелства.

- ЕС да гарантира едно и също качество на услугите за роуминг също като в родните страни. Може да има изключение от това правило, например, когато това е технически неосъществимо, поради недостатъчно покритие на мобилна мрежа в селски район.

- Намаляване и ограничение на цените на едро, особено за мобилни данни. Премахване на ненужното забавяне, защото това уврежда пазара, особено със скорошното въвеждане на 5G, което се очаква да доведе до енергийна ефективност и да намали разходите за операторите.

- Да има по-ефективни защитни мерки, като пределни граници за потребителите при пътуване с лодки и самолети и неволно свързване с роуминг извън ЕС, за намаляване на високите сметки.

- Прилагането на политиките за честна употреба трябва да бъде ограничено до решаване на действителните злоупотреби и те постепенно да се прекратят в близко бъдеще.

- ЕК да сключи споразумения със страни извън ЕС (напр. Сърбия, Северна Македония и Турция) за намаляване на роуминг таксите и постепенното им премахване в близко бъдеще.

източник: Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg