EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разширяване на хранилището в Чирен за близо 300 млн. лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширяване на хранилището в Чирен за близо 300 млн. лв.

mail06:55 | 23.01.2023прегледи 1046 коментарикоментари 0


Договор за изграждането на надземни съоръжения на територията на подземното газово хранилище в Чирен бе подписан на официална церемония на територията на съоръжението в близост до едноименното село.

Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева от консорциума, спечелил поръчката за изграждане на нова компресорна и измервателна станция в ПГХ "Чирен" - "Тех Енерджи Експанжън".

Договорът е на стойност от 297,777 млн. лв. и се очаква строителството на тази част от разширението на проекта да приключи в рамките на две години. Този ангажимент е поет от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов и от изпълнителния директор на "Главболгарстрой" Калин Пешов, който ръководи една от водещите компании в обединението, спечелило обществената поръчка

По време на церемонията присъстваха и бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента е президент на международния консултативен съвет към "Главболгарстрой", и Еди Роует от фирмата, която ще достави оборудването за компресорната станция - "Солар Търбайнс" (Solar Turbines), също влизаща в консорциума. Друг доставчик на оборудване ще бъде американската "Хъниуел" (Honeywell).

Цялостният проект за разширяване на ПГХ "Чирен" включва изграждането на посоченото по-горе оборудване, което бе обект на една от трите обществени поръчки, проведени за осъществяване на намерението капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м в момента на 1 млрд. куб м в рамките на следващите около две години. Други две обществени поръчки предвиждат изграждането на нови 13 сондажа, както и тръбопровод до близкото село Бутан.

Без енергия не можем да съществуваме, заяви от своя страна Гюнтер Ферхойген. По думите му в последната година сме видели как енергийните доставки и инфраструктура могат да се превърнат в политическо оръжие. Бившият еврокомисар, който отговаряше за разширяването на ЕС, когато България беше кандидат за членство, посочи още, че природният газ ще има ключово значение през следващите 2-3 десетилетия в процеса на енергийна трансформация. 

Преди официалната церемония на журналистите бе показана площадката на ПГХ "Чирен", както и настоящата компресорна станция. В момента компресорната станция е съставена от 8 бутално-компресорни агрегата, които са поетапно въвеждани през 70-те и 80-те години на миналия век. С въвеждането на новата компресорна станция в експлоатация старото съветско оборудване, което в момента се обслужва трудно, ще бъде заменено, каза още изпълнителният директор на "Булгартрансгаз".

Проектът за разширяване на ПГХ Чирен" стартира през 2009 г. в контекста на кризата със спрените руски газови доставки заради търговски спор с Украйна. През 2015 г. започват реалните действия по проекта с подписване на договори за извършване на сеизмични проучвания както на територията на ПГХ "Чирен", така и на над 20 000 поземлени имота в близост до бившето находище, превърнало се преди повече от 40 години в единственото ни газово хранилище.

След церемонията пред журналисти кметът на Враца, в чиято област е и ПГХ "Чирен", заяви, че държавата трябва да направи повече, за да подобри транспортната инфраструктура в региона и в частност до самото газохранилище.

Предвижда се след края на проекта, освен да има по-голям капацитет, да се повиши и възможността за добив и нагнетяване на природен газ от настоящите 3-4 млн. куб. м на ден до около 8-10 млн. куб. м на ден. Освен това ще бъде възможно чрез новите компресори в Чирен да бъде нагнетяван и изпомпван природен газ целогодишно, а не както е сега на сезони - добивен и нагнетателен.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101