EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разширяване на хранилище "Чирен" с Азербайджан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширяване на хранилище "Чирен" с Азербайджан

mail12:30 | 24.09.2014прегледи 846 коментарикоментари 0


За проучване на възможностите и разширяване на хранилището в Чирен, както и за ранни доставки на природен газ от Азербайджан се договориха "Булгартрансгаз" ЕАД и "Булгаргаз" ЕАД с нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR, съобщи МИЕ.
Това стана по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Азербайджан за церемонията по стартиране изграждането на проектите от Южния газов коридор на ЕС. "Булгартрансгаз" ЕАД подписа с държавната нефтена и газова компания на Азербайджан SOCAR меморандум за разбирателство за проучване възможностите за съвместно развитие на проекта за разширение на газовото хранилище в Чирен.
Подписано бе и писмо за намерения между SOCAR и "Булгаргаз" ЕАД за стартиране на преговори за проучване на възможностите за осъществяване на по-ранни доставки на определени количества природен газ за България от SOCAR към 2017 г. през междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). Ще бъдат разгледани и възможностите за осъществяване на доставки на природен газ от Азербайджан за страната ни през Турция.
С реализацията на проектите от Южният газов коридор на ЕС, включващ разширението на Южнокавказкия газопровод (SCPx) и изграждането на газопроводите TANAP, TAP и инетерконекторът Гърция-България (IGB), ще бъде осигурен маршрутът за договорените алтернативни доставки от 1 млрд. куб.м./годишно азербайджански природен газ от находището Шах Дениз 2 за страната ни, от 2019 г. Това ще създаде конкуренция между различните източници и доставчици на природен газ за България, ще доведе до реалната либерализация на газовия пазар, както и ще стимулира договарянето на по-конкурентни цени за българските потребители.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1123