EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разширението на третата метролиния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширението на третата метролиния

mail16:20 | 20.08.2021прегледи 710 коментарикоментари 0


Вече има избран изпълнител за разширението на третата метролиния в София към квартал Левски, научи Столица.bg. Подземната железница ще се строи от 3 български дружества и Сименс България, който ще отговаря за системите за управление. С приключили процедури е етапът за разширение към бул. "Владимир Вазов" и е в доста по напреднала фаза от другото очакваното удължаване на метрото към Слатина. За отсечката към "Владимир Вазов" има избран изпълнител и до 31 август ще се подпише договорът между дружествата и столичния "Метрополитен".

 За този етап на метрото е приключила процедурата по регулация, има разрешително за строеж и се извършват отчуждителни процедури.

След подписването на договар с изпълнителите започва проектирането, което може да бъде до 6 месеца. Досегашните етапи показват, че след третия месец от поректирането първоначално се реконструират и обновят инженерните мрежи в участъка на подземната железница и след това стартира същинското строителство на метрото.

За отсечката по "Владимир Вазов" няма да се използва "къртица". Ще се строи по класически-открит способ - една метростанция и две по "Милански" способ и реалното строителство може да започне през пролетта на 2022 г.

Както вече заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, съфинансирането за разширяването на софийското метрото, към кв. Левски и Слатина, ще е в размер на 400 млн. лв. от Столична община. Очакванията са от Плана за възстановяване на България да се дадат още 360 млн. лв. За разширяването към Слатина е открита процедура за избор на изпълнител и до края на месеца е срокът за внасяне на офертите. Очаква се и окончателното одобрение от ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост на България. Оценката на офертите най-вероятно ще продължи около 3 - 4 месеца, тъй като те са с по над 5000 страници и достигат до над 10 000 страници, показват процедурите на завършените вече етапи на третата метролиния от столичното метро.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg