EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разширението на Панамския канал спира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разширението на Панамския канал спира

mail14:00 | 07.02.2014прегледи 829 коментарикоментари 0


Международният консорциум, натоварен с дейностите по разширяването на Панамския канал, обяви днес, че спира гигантския строеж поради липса на споразумение за финансиране на допълнителните разходи, предаде Франс прес.
"В очакване на споразумение, което да позволи приключването на проекта, дейностите по него бяха спрени заради отказа на панамските власти, отговарящи за канала, да бъдат продължени преговорите", обясни консорциумът, оглавяван от испанската група Сасир (Sacyr). Преди известно време Сасир направи ново предложение в опит да се намери решение на този конфликт, уточни АФП.
Консорциумът Обединена група за канала - Групо унидос пор ел канал (Grupo Unidos por el Canal) продължава усилията си за постигане на споразумение с панамските власти, управляващи канала, и неотдавна предложи ново решение на спора за допълнителни разходи от 1,2 милиарда евро.
Европейската комисия изрази в сряда изненада от прекратяването на преговорите по свръхразходите по проекта за разширяване на Панамския канал и призова страните да преразгледат позициите си през следващите дни. Съобщението за прекъсването на преговорите е "неочаквано", се посочва в съобщение на еврокомисаря по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни. Той изрази надежда, че страните в спора могат да преразгледат позициите си през следващите дни.
Политическите отношения между ЕК и правителството на Панама са били коректни, посочи Таяни, като допълни, че страните в спора трябва да се споразумеят в съответствие със съществуващата правна рамка.
Разширяването на Панамския канал трябваше да приключи тази година, но вече има натрупано закъснение от 9 месеца, без да се брои случващото се през последните седмици. Каналът е дълъг 80 километра. През него преминава 5 процента от световната морска търговия. Открит е 1914 година и е
отстъпен от САЩ на Панама през 1999 година. Разширяването му трябва да позволи преминаването на морски съдове, пренасящи 12 000 контейнера, което е над два пъти повече от допустимия товар в момента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg