EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разследват Amazon и Apple за картел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разследват Amazon и Apple за картел

mail10:40 | 03.08.2010прегледи 632 коментарикоментари 0


Главният прокурор на щата Кънектикът Ричард Блументал започна разследване на договореностите между компаниите Amazon и Apple за евентуални нарушения на антитръстовото законодателство, съобщи ДПА.
Amazon и Apple са сключили  с най-големите издатели на електронни книги споразумения, които гарантират и на двете страни най-добрите цени в сравнение с офертите на конкурентите", заявил Блументал.
"Тези споразумения вероятно пречат на някои издатели да предлагат отстъпки на конкуренти на Amazon и Apple - тъй като са задължени да предложат същите условия и на тях. Това ограничение пречи на потребителите да се предлагат електронни издания на по-ниски и конкурентни цени", подчертал прокурорът.
Според Блументал споразуменията между Amazon и Apple вече са довели до изравняване на цените на много от най-популярните електронни книги, с което потребителите потенциално се лишават от достъп до предложения на конкурентни цени. С предстоящата "експлозия" на пазара на електронни книги действията на Amazon и Apple "създават опасност от координирано ценообразуване и ограничаване на отстъпките за потребителите", изтъкнал прокурорът.
Според ДПА в онлайн магазините на Amazon и Apple и на следващите двама най-големи издатели, Borders и Barnes&Noble, най-търсените електронни книги се предлагат на напълно еднакви цени. В писма до двете водещи компания в тази пазарна ниша Блументал настоява за пълно сътрудничество от тяхна страна с цел "да се премахнат всякакви подозрения".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg