EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разследвания срещу Deutsche Bank, Siemens, Amazon

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разследвания срещу Deutsche Bank, Siemens, Amazon

mail10:34 | 03.12.2018прегледи 892 коментарикоментари 0


Германската прокуратура нареди да бъдат обискирани шест офиса на Дойче банк (Deutsche Bank), включително централата на групата във Франкфурт, в рамките на разследване за пране на пари срещу най-малко двама служители на банката, предаде Франс прес.

Според информации, открити в досиетата Панама пейпърс, най-голямата германска банка е заподозряна, че е помагала на клиенти да създават дружества в данъчни убежища, за да перат пари, добити чрез престъпни деяния, посочва прокуратурата в комюнике.

Дойче банк потвърди информацията за обиските и обеща пълно сътрудничество.

Според прокуратурата около 170 полицаи и служители на данъчните служби са започнали рано тази сутрин да претърсват помещения на банката във Франкфурт, Ешборн и Грос-Умщат и са иззели много писмени документи и компютърни файлове. Разследването се отнася за двама служители на 46 и на 50 години, чиито имена и длъжности не се съобщават. Заподозрени в пране на пари са и известен брой лица на ръководни постове.

Следствието твърди, че заподозрените не са съобщили за съмнения за пране на пари на офшорни компании, извършващи данъчни измами, преди да бъдат разкрити през април 2016 година Панамските досиета. Според следователите банката е разполагала с достатъчно елементи още в началото на отношенията си с тези клиенти.

Само през 2016 година подразделение на Дойче банк на британските Виржински острови е поело над 900 клиенти с общ оборот от 311 милиона евро, се казва в съобщението на прокуратурата. 


Германската прокуратура разследва трима германски служители на промишления конгломерат Сименс (Siemens), работещи в Санкт Петербург, по обвинения в нарушаване на ембаргото на ЕС, съобщи държавното обвинение в Хамбург, цитирано от Ройтерс. 

Сименс изнесе седем газови турбини за Русия през 2015-а и 2016 година, които обаче по-късно бяха инсталирани в анексирания полуостров Крим, попадайки по този начин под санкциите на Брюксел. 

ЕС наложи санкции на Москва, след като тя анексира Кримския полуостров през март 2014 година, и ги засили заради подкрепата за сепаратистите, сражаващи се срещу украинската армия в Източна Украйна. 

В годишните си резултати, публикувани вчера, Сименс посочи, че напълно сътрудничи на властите. 

Турбините са стрували 213 млн. евро, а разследването се води от май, съобщи говорител на прокуратурата. 

Сименс твърди, че турбините са били поръчани и доставени за електроцентрала в град Таман, Южна Русия. Те обаче бяха прехвърлени в Крим от руския клиент на Сименс, ОАО ВО ТехноПромЕкспорт и инсталирани в нови електроцентрали на газ, в нарушение на договора на продажба. 

Сименс съди ОАО ВО ТехноПромЕкспорт в Русия и иска анулиране на договора за продажба. Руските съдилища обаче четири пъти отхвърлиха делото.


Германската антимонополна служба съобщи, че е започнала разследване срещу веригата за онлайн търговия Амазон (Amazon), за да установи дали използва доминиращото си положение на пазара в отношенията си трети страни, които търгуват чрез платформата на Амазон Маркетплейс (Marketplace), предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Федералната антимонополна служба посочи днес в съобщение, че е получила много жалби от търговци за бизнес практиките на Амазон напоследък.

Амазон е като "пазач на портата" за потребителите. Двойната роля като най-голям търговец и най-голяма търговска платформа означава, че има възможност да възпрепятства другите търговци в платформата, каза председателят на службата Андреас Мунт.

Мунт посочи, че разследването ще се опита за проучи бизнес условията, които Амазон налага на търговците, използващи сайта на компанията, включително липсата на прозрачност за забавяния на плащания и условия за доставка.

Германия е вторият по големина пазар на Амазон. Компанията води отдавнашна битка с профсъюзите в страната за заплащането и условията на труд на работещите в складовете, които стачкуваха миналата седмица.

Службата разследва и Фейсбук (Facebook), след като установи, че гигантът сред социалните медии е злоупотребил с доминиращата си пазарна позиция, за да събира данни на хора без тяхното знание и съгласие. /БТА


Тагове: Германия, Siemens, Amazon
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 906