EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Разрешиха ваксината на Пфайзер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разрешиха ваксината на Пфайзер

mail18:05 | 21.12.2020прегледи 657 коментарикоментари 0


Брюксел/Амстердам, 21 декември /кор. на БТА Николай Желязков/
Европейската агенция по лекарствата изрази днес препоръка за въвеждането на пазара на ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер". Европейската комисия съобщи, че до края на деня очаква да издаде пазарно разрешение.
Научният съвет на агенцията уточни, че е взел решение днес за разрешение ваксината да се ползва за хора над 16-годишна възраст. От агенцията поясниха, че решението почива на убедителни научни доказателства и определиха това като историческо постижение.
По думите на експертите много рядко ваксината дава странични проявления - основно втрисане, болка на мястото на поставянето на инжекция, главоболие и отпадналост, които отминават за около ден. Отчитат се и много редки алергични реакции.
Според агенцията ваксината се очаква да действа и срещу новите известни щамове на вируса на Ковид-19. Безопасността беше най-важната ни цел, знаем каква огромна отговорност носим, заявиха от ръководството на агенцията. Според европейските експерти ползите от ваксината са повече от опасността от странични проявления.
Европейската лекарствена агенция уточни, че ще публикува подробна информация за извършените изследвания за допълнителна проверка от научната общност. Предвижда се държавите от ЕС да докладват всеки месец наблюденията си за състоянието на имунизираните.
От агенцията призоваха дори ваксинираните да продължат да спазват мерките за безопасно разстояние и лична хигиена, както и да носят маски, защото засега не е известно дали не може да продължат да предават заразата. В агенцията очакват догодина да започнат изследвания за лекарство срещу новата болест.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg