EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разпадане на Шенген = удар за Чехия & Словакия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разпадане на Шенген = удар за Чехия & Словакия

mail10:34 | 18.02.2016прегледи 1744 коментарикоментари 0


Вероятното разпадане на шенгенската зона най-тежко ще засегне икономиката на Чехия и Словакия, която и в двете страни е силно ориентирана към търговия с други европейски държави. Това се казва в анализ, подготвен от специалисти на UniCredit Bank, предаде РИА Новости, позовавайки се на Česká televize.

„Според анализа на банката, в Чехия и Словакия се наблюдава най-висока от всички страни-членки на ЕС интензивност на придвижването на стоки през държавните граници, измерено в отношението на обема на износа към ДДС. Във връзка със забавянето на доставките на стоки, заради граничния контрол, забележимо би намаляла експортната конкурентоспособност на двете страни“, се казва в информацията.

Възможното, във връзка с това, намаляване на износа на редица стоки, като например храни, само с 5%, според анализа, ще доведе до загуби за Чехия в размер на 0,25% от БВП, което се равнява на близо 12 млрд. крони (около 450 млн. евро).

Чехия и Словакия са сред шестте европейски държави, на които 70% от производството се изнася в държави от „Шенген“./Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg