EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разногласия за АЕЦ в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разногласия за АЕЦ в ЕС

mail14:40 | 19.05.2011прегледи 667 коментарикоментари 0


Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер ще разговаря днес в Прага със словенския председател на групата на европейските ядрени регулатори в областта на ядрената безопасност Андрей Стритар, за да се опита да деблокира преговорите за изпитанията за устойчивост на атомните електроцентрали в Европейския съюз, предаде Франс прес.
Неговата говорителка Марлене Холцнер посочи в Брюксел, че двамата ще се срещнат по време на годишния Европейски ядрен форум в чешката столица. Във форума участва и българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Йотингер ще проведе и други двустранни срещи с членове на групата на регулаторите. Сериозни разногласия противопоставят еврокомисаря и европейските ядрени регулатори, след като Гюнтер Йотингер вчера представи нови изисквания за изпитанията на атомните централи в ЕС, посочи източник от една от делегациите. Говорителката на комисаря не пожела да коментира тази информация.
Миналия петък бе предложен компромис след два дни преговори в Брюксел между регулаторите и Европейската комисия. Германският и австрийският регулатор обаче изразиха резерви и Йотингер не остана удовлетворен от предложената формулировка. Компромисът, подкрепян от останалите 25-има регулатори, разграничава сигурността на централите спрямо рискове от природно бедствие или авария от една страна и сигурността им спрямо терористични актове или саботажи от друга.

 


Тагове: АЕЦ, ЕС, сигурност
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165