EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Различна цена на едно и също лекарство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Различна цена на едно и също лекарство

mail11:45 | 06.01.2014прегледи 1001 коментарикоментари 0


Зрител на Нова телевизия алармира за големи разлики в цените на лекарствата в различните аптеки - едно и също лекарство, закупено за 16,52 лева в аптека в „Павлово” и за 9,12 лева в квартал „Илиянци”.

 „Важно е кога са закупени тези продукти. На пазара има строг процес на рефериране и ценообразуване. Аптеките не определят цените на лекарствата. Те се определят от специален орган”, заяви Тодор Найденов от Българския фармацевтичен съюз. „Все повече ще излиза на преден план проблемът с голямата динамика в цените. На всеки 15 дни има актуализация на цените, на позитивния и реинбурсния списък, разликите понякога са огромни и аптеките не смогват да ги отразят цените”, заяви Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

 Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пазарна логика в образуването на цените на лекарствата няма. „Има държавна намеса и това е причината за високите цени. Тъй като Здравната каса реинбурсира най-ниската цена от дадена група лекарства, когато се регистрира продукт с по-ниска цена, лекарството, което си взимате вие, поскъпва, защото частта, която доплащате, нараства”, обясни д-р Кацаров. „Причината е, че на пазара се е появил по-евтин продукт и той е увеличил това, което доплащате”, обясни той.

 Според Тодор Найденов цените могат да се променят ежедневно, а динамиката се определя от много фактори и на външните пазари, и на вътрешния. „Понижението на цените е за сметка на аптеката. Аптеките поемат огромна социална цена за намаляване на лекарствата”, заяви Тодор Найденов. По думите му често се случва даден препарат да е закупен от аптеката на висока цена, но след актуализацията на цените, е длъжна да го продава на много по-ниска. Нова телевизия съобщава и за сериозни разлики и в цените на медикаментите в България и съседните ни страни. Зрител е изчислил, че едно и също лекарство е седем пъти по-скъпо в България отколкото в Турция.

„Зависи каква цена е регистрирал съответният притежател на разрешителното за употреба”, обясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. „Колкото по-голяма е опаковката, толкова по-ниска е цената”. „Когато фиксираш с наредба, че в продължение на една година производителят не може да променя регистрираната цена на продукта, или може да я промени само спрямо инфлацията, ако съм производител, за да се защитя от бъдещи проблеми, ще регистрирам по-висока цена преди да влезе наредбата в сила”, обясни д-р Стойчо Кацаров. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg