EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разликата между българските търговци на ток и европейските

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разликата между българските търговци на ток и европейските

mail15:15 | 15.12.2021прегледи 549 коментарикоментари 0


Голяма част от клиентите на българския пазар купуват електроенергия чрез пазарния сегмент "ден напред" на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/. На другите места в Европа, където е по-голям делът на двустранната търговия, част от компаниите са успели да "заключат електроенергия" в началото или в друг период на годината на по-поносими цени за по-дълъг период от време.

Това каза изпълнителният секретар на Асоциацията на търговците с електроенергия в България /АТЕБ/ Красимир Живачки на уебинара на тема "Регионална свързаност. Търсене и предлагане на електроенергия в съседните на България пазари".

Той даде за пример, че ако някой краен клиент в България е подписал договор с търговец на ценовите нива от януари 2021 г. или дори през месец май, неговата средната цена е щяла да бъде малко над 100 лева за мегаватчас, а не да плаща с 300 лева повече в момента.

В България електроенергията, която се продава на пазар "ден напред", е около 80-90 на сто, докато в Европа е в диапазона 20-40 процента, посочи Живачки.

Германският пазар е с по-висок дял - около 40-45 процента се търгуват на пазар "ден напред". Една от причините е голямото ВЕИ производство там, а другата е големият брой финансови договори, които се клирват през спот пазара.

Основната част от търговията на електроенергия на повечето европейски пазари, било чрез физическа доставка или някакъв вид финансови договори, минава през пазара за двустранни договори, добави Живачки. В България чрез пазара за двустранни договори през последната една година са изтъргувани около 10-20 процента от количествата на свободния пазар.

Деканът на Стопанския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. д-р Атанас Георгиев отбеляза, че все по-голяма част от газовите пазари в Европа са спотови, включително в Централна и Източна Европа, и това е един факторите, които веднага се отразяват на цените на едро на газа и оттам върху тези на електроенергията.

Той се позова на доклад на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори /АСЕР/, който анализира причините за покачването на цените на енергийните ресурси през последните месеци, възложен от Европейската комисия. В този доклад АСЕР анализира газовите пазари, защото при тях пряко се показва връзката с електроенергийните борси.

Прогнозира се, че фючърсите на газовите пазари на водещите хъбове до януари може да постигнат и по-високи "пикове" от настоящите. Едва след този период може да има леко понижение в цените. Георгиев обаче счита, че настоящите по-ниски цени на фючърсите на природния газ през пролетта може да означават, че са сключени по-малко договори за тези периоди. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg