EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разделното събиране на текстил, от 2025

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разделното събиране на текстил, от 2025

mail07:10 | 07.07.2023прегледи 605 коментарикоментари 0


До края на 2025 година в България трябва да бъде въведено разделното събиране на текстил, каза за БТА Севдалин Спасов, председател на Българската асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ).

По думите му това правило ще влезе в сила съгласно изискванията на нов европейски документ. Според стратегията на ЕС, текстилът всъщност е новата пластмаса, а вредите от производството и следващото му оползотворяване от дълго време са подценявана тема. Всъщност парниковите емисии от този бранш са колкото тези от авиацията, железопътния и корабния транспорт взети заедно, обясни Спасов.

Той уточни, че в стратегията повторната употреба на текстила е заложена като желателен метод, тъй като до 70 на сто от платовете са пригодни за целта. 

В България тепърва ще започне сериозна кампания за разделно събиране на дрехите и платовете, допълни председателят на БАКТ. По думите му асоциацията е готова да партнира за нейното реализиране и да разяснява на обществото ползите от подобна стъпка.

Членовете на организацията са готови да помогнат и при разработването на нужната нормативна уредба, тъй като част от тях познават практиката в Европа и САЩ, допълни Спасов.

По думите му би било хубаво държавата да въведе и мерки за поощряване на повторната употреба на дрехи и тъкани, както и за тези, които работят в този сектор. Като възможности той посочи въвеждането на преференции при ползване на търговски площи както за продажбата на тъкани втора употреба, така и за ателиетата за поправка на дрехи и обувки.

В момента 4 на сто от общия битов отпадък е текстил, допълни Спасов. По думите му новата европейска стратегия предвижда до депониране да стига под един процент от изхвърляните тъкани. Останалото трябва де се рециклира.

Статистиката показва, че до 2030 година купуването на нови дрехи ще се увеличи с над 60 на сто, допълни Спасов. По думите му само тази прогноза е достатъчна, за да се приеме, че е наложително да се вземат мерки за опазването на природата от изхвърлянето на тъкани, които, според вида им, отделят от метан до микропластмаси.

Председателят на БАКТ допълни, че членовете на асоциацията вече прилагат сортирането на тъкани, при това изцяло за своя сметка. По думите му в близко бъдеще предстои да заработи и първият у нас рециклиращ център. Той е проект на фирма "Текссайкъл" и ще бъде разположен във Варна.

Рециклирането на тъкани е на няколко етапа, обясни Спасов. Те могат да бъдат сведени до вата за изолация, която да се ползва например в строителството. Другият вариант е платът да бъде "разнищен" до влакна, които според цвета и вида им да се влагат в нови изделия.

Данни за вредите върху околната среда, нанасяни от изхвърлените дрехи и платове, са представени в изложбата "Текстилът е новата пластмаса", която може да бъде разгледана до 17 юли на входа на Морската градина във Варна. Тя е дело на Българската асоциация "Кръгов текстил" и след това ще бъде представена и в други градове в страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161