EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Разгром за Цачева, Борисов пададе оствака + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разгром за Цачева, Борисов пададе оствака + коментари

mail09:33 | 14.11.2016прегледи 5381 коментарикоментари 0


/Обновена/ Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка на правителството в първия работен ден на парламента. Той обяви това в централата на ГЕРБ.
Борисов поздрави Румен Радев и Илиана Йотова за победата.
Има нова политическа ситуацията в България, каза Борисов. Управляваща коалиция няма мнозинство. Той изрази съмнение, че дори бюджетът ще бъде приет.
Има твърдо заявено мнозинство-БСП, ДПС, ДСБ и други. Те могат в рамките на този парламент да нaправят правителство. Ние ще осигурим кворум, каза още премиерът.
Трябваше да се съобразявам с прищевките и на реформаторите и на патриотите. Надявам се тези, които ни упрекваха в задкулисие с БСП да ни се извинят. Ще подкрепяме политиките, които смятаме за правилни, ще направим анализ в партията и в страната. Ще потърся много сериозна отговорност.
Радан Кънев направи всичко възможно център-дясното да се разбие, каза Борисов. По думите му референдумът е показал, че 3.5 млн. души искат промяна. Явно свикването на ВНС е задължително. Явно политическата класа в този й вид не е добре. Ако има и други желаещи - ние ще участваме активно. Ще подкрепим трите въпроса да станат закон, каза Борисов и допълни, че ГЕРБ дори е за намаляване броя на депутатите.
Виждам много грешки в ГЕРБ, но ние се учим от грешките си. Усещам всеки сигнал с кожата си, заяви Борисов.

Цецка Цачева декларира пред журналисти, че е готова да подаде оставка като председател на 43-то Народно събрание, ако такова е решението на ПГ на ГЕРБ. Аз съм човек, който може да носи отговорност, когато направим анализа в групата и партията, съм готова да си подам оставката не само като председател, но и да напусна НС, обясни тя.
Във връзка със сроковете, в които би могло да бъде свикано ВНС, председателят на парламента, е скептична, че това може да стане в рамките на този парламент.
На свой ред Бойко Борисов призова президента Росен Плевнелиев да поиска от БСП списък със служебно правителство. Призовавам президента Плевнелиев, тъй като ние напускаме и той напуска след три месеца, да поиска БСП да му даде списък със служебно правителство до изборите и да го назначи от името на БСП. Категорично е желанието на БСП да управлява, категорична е победата на Румен Радев, категорична е и загубата за нас, подчерта премиерът. Той и депутатите на партията му обаче няма да гласуват за кабинет на социалистите и ще бъдат опозиция.

Когато ни бъде връчен мандата, ще го върнем, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в НДК.
Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет, посочи тя.

„Ние играхме за доверието на всички български граждани и това е най-важният резултат“, категоричен е Румен Радев. На въпрос за липсата на политически опит Радев отговори: Вие най-добре ще прецените какви са плюсовете и минусите на това, че нямам политически опит. Но мога да заявя, че аз нямам лобистки и партийни зависимости. Имам управленски опит и качества на ръководител, но не искам сам да си давам оценка. Тази оценка са давали моите колеги. Радев отбеляза, че всички лидери искат да се срещнат и с президента на САЩ, и с президента на Русия. „Искам през моя мандат да имам диалог с лидерите и на двете държави“, каза той и добави, че новият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви недвусмислено, че ще работи за диалог с Русия. „Това дава надежда за намаляване на противопоставянето в горещите точки. Дано това да се случи“, пожела Радев. Искам да приветствам Росен Плевнелиев за държавническата позиция да ме покани на среща на "Дондуков" 2. "Ако той ме покани, ще говорим по всички въпроси", обеща Радев.

Последните действия на Борисов не са държавнически. Той не превъзмогна егото си. Заложи съдбата на държавата заради своето его, категоричен е Радев.

Резултатите

Към 21.00 ч. българско време 92 940 граждани на страната ни са гласували в избирателните секции в чужбина. Във Великобритания са гласували 11 049, в Испания те са 8 655, в Германия-5 893, а в Гърция -4 267. Във Франция гласувалите са 2 582, а в Италия – 2 131. 35 180 български граждани са гласували в Република Турция. Българите, гласували в Швейцария са 1 136, а в Руската Федерация – 596.
В секциите в САЩ изборният ден продължава, като гласувалите там са 2 356.


Президентските избори у нас през погледа на световните информационни агенции

Водещите информационни агенции и медии отразиха победата на подкрепения от БСП Румен Радев на президентските избори у нас.

Съюзникът на българските социалисти Румен Радев – приятелски настроен към Русия "новак" в политиката – спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, отбелязва Ройтерс.

"Асошиейтед прес" припомня, че Радев е учил в американската военновъздушна школа в Алабама и че обещава да запази мястото на България в НАТО, като припомня още, че според него "еврофилията не означава непременно русофобия".

Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговият кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва ДПА.

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в България и Молдова са поредната доза добри новини за президента Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от Европейския съюз и да подкопае международните санкции срещу Москва, пише "Ню Йорк таймс".

Политически сътресения в България е заглавието на А Ер Де за президентските избори в страната ни. Повече Москва, по-малко Брюксел ще е посоката на София след победата на про-руски настроения генерал Радев, коментира агенцията. 

Евронюз съобщава, че политическият аутсайдер Радев е спечелил президентския вот в България, а изборът му се възприема като сериозен удар срещу про-западните съюзници на страната и подчертава нарастващото влияние на Москва в югоизточна Европа. 

Новоизбраният български президент Румен Радев ще развива диалога с Русия, е водещото заглавие на ТАСС. Това заяви самият той на първата си пресконференция, подчертава агенцията. 

Би Би Си цитира думите на генерал Радев, че "да си провропейски настроен, не означава да си русофоб." 


Хронологията вчера:

Новият президент на България се избира на балотаж между независимия и подкрепян от БСП кандидат Румен Радев и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. Право на глас за президентските избори към датата 6 ноември имаха 6 834 278 избиратели. Избирателната активност на проведените миналата неделя президентски и местни избори е най-високата до сега на президентски избори и достигнатите 4 милиона гласували на първия тур са своеобразен връх на активността, отчетоха политолозите. Тя отчасти се дължи и на референдума, проведен заедно с тях. Единствено на президентските избори през 2006 г., когато имаше 6 кандидат-президентски двойки, активността е била под 50 на сто. Никога не е имало и победител на първи тур на президентски избори у нас, сочи статистиката.

Приблизително 3.6 млн. души или 52.6% на база официални списъци се очаква да гласуват във втория тур на президентските избори показва национално-представителното проучване на Алфа Рисърч и Нова телевизия. Почти всеки пети от симпатизантите на кандидатите, които не успяха да се класират за балотажа ще се въздържи да гласува, но като цяло се очертава висока за втори тур на президентски избори активност.

Приключилото три дни преди изборния ден проучване очертава следното разпределение на силите между двамата претенденти: подкрепа за Р.Радев заявяват 49.6% от твърдо решилите да гласуват, за Ц.Цачева – 39.1%, а намерение да се възползват от опцията „не подкрепям никого“ имат 11.3%.

Към момента Р.Радев успява да натрупа преднина най-вече благодарение на гласувалите в първия тур за П.Орешарски избиратели на ДПС, прибавяйки 90% от техния вот към потенциала си за балотажа. Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за И.Калфин и по 40 на сто от избралите К. Карачанов и В.Марешки.

До четвъртък преди деня на вота Ц.Цачева също успява да мобилизира, макар и по-ниска, допълнителна подкрепа. Тя идва от няколко групи: избирателите на Т.Трайков (56% от тях са решили да гласуват за кандидата на ГЕРБ), К.Каракачанов и В. Марешки (по 25% от тях също застават зад нея). До момента Ц.Цачева практически не получава нищо от П.Орешарски и ДПС.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа по силата на различни аргументи. В съотношение 3:2 Р.Радев се възприема като възможния коректив на управлението на ГЕРБ и Б.Борисов, а в съотношение 2:1 – Ц.Цачева се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Две групи обстоятелства могат да повлияят върху нагласите на избирателите и да предизвикат динамика в оставащите до вота два дни:

•          Проведеният в деня на първия тур екзит пол на Алфа Рисърч показа, че 20 на сто от гласувалите тогава са взели решение кого да подкрепят през последните дни. Към момента 25% от решилите да гласуват избиратели все още не са избрали кой от двамата кандидати за президент ще предпочетат.

•          Аналогично, напълно възможно е до изборния ден броят привърженици на „не подкрепям никого“ да се промени. Поради относително високия дял на тези гласоподаватели, динамиката сред тях може да предизвика скъсяване или нарастване на дистанцията между двамата кандидати за президент.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg