EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Разград с Лъвов и Орлов мост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разград с Лъвов и Орлов мост

mail16:35 | 25.08.2015прегледи 1701 коментарикоментари 0


Освен Лъвов, в Разград скоро ще има и Орлов мост, съобщи кметът Денчо Бояджиев, цитиран от БТА. Скулптурните фигури на двата орела ще бъдат поставени на един от старите символи на града - Панчоолу моста. Преди това обаче ще бъде направен ремонт на съоръжението, като строително-ремонтните дейности ще започнат в началото на следващата седмица.
Реконструкцията на моста ще продължи до 15 септември. По време на ремонта движението по моста няма да бъде спирано. Дейностите включват подмяна на тротоарната настилка, преасфалтиране на моста, ще се направи нов парапет, след което ще се изградят и постаментите, където ще бъдат монтирани скулптурите на двата орела.
Птиците са излети от бронз, изработени са в леярна в община Карлово, а автор на скулптурите е проф. Стефан Лютаков, който вече няколко години води със свои студенти скулптурни пленери в Разград. Орлите са с размах на крилете 1.60 метра, като са съобразени с параметрите на моста, обясни Бояджиев.
Бронзовите фигури ще бъдат поставени по двата диагонала на моста на височина около 3 метра - едната птица ще е от страната на таксиметровата пиаца, а другата - откъм градинката пред библиотеката. Идеята е диагоналите да са обратни на двата каменни лъва, които бяха поставени преди пет години на моста над Бели Лом пред пощата. Скулптурите бяха изработени от възпитаници на Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Лъвовете са високи 170 см. Направени са от русенски варовик и са реплика на намерени в древноримския град Абритус археологически находки.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg