EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Развиващите се пазари-новите лидери

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Развиващите се пазари-новите лидери

mail16:20 | 26.01.2011прегледи 663 коментарикоментари 0


Промяната в баланса на силните в световната икономика се отразява и в състава на участниците в Световния икономически форум. Тази година в Давос са пристигнали рекордно количество топ - мениджъри от развиващите се страни, отбелязва електронното издание на Ведомости, позовавайки се на информация от Bloomberg.
Развитите и развиващите се икономики преди нарастваха с различни темпове, отбелязва в публикувания си доклад вчера МВФ - първите с усилия излизат от кризата, докато вторите ( в по- голямата си част) се справиха далеч по- леко със спада и излизайки от него нарастват с по- бързи темпове. Според прогнозите на МВФ, развитите икономики ще отбележат ръст от 2.5 % през 2011 г., докато развиващите се - 6.5 %.
По данни на организаторите на СИФ в започналия днес форум ще вземат участие над 2500 души от над 100 държави, от които над 1400 са реални бизнесмени. От тях 365 са топ-мениджъри от компании в Бразилия, Русия, Индия и Китай, както и от други развиващи се страни. В тридневната програма ще бъде отделено внимание на всеки регион от света, като по- голямата част от него се пада на развиващите се - отделни сесии са предвидени за Индия, Русия, Африка, Близкия Изток, Югоизточна Азия, Латинска Америка, и три сесии за Китай.
Рекордното участие на форума на бизнесмени от развиващите се страни са показателни за смяната на икономическата мощ и влияние, коментира Уилям Верекер, съуправител на подразделението за инвестиционно банкиране в японската Nomura.
По данни на Bloomberg, броят на сделките по сливания и придобивания с участието на компании от БРИК се е увеличил през 2010 г. с почти 80 % и формира рекордните 22 % от всички сделки по цял свят, които възлизат на $2,23 трлн. Купувачите от страните в БРИК съобщават за придобивания в размер от $402 млрд., което е 79% повече в сравнение с 2009 г. и четири пъти повече спрямо пет години назад.
Компании от Индия и Китай усилено купуват активи е чужбина, преди всичко в сферата на природните ресурси, за да обезпечат своите бързоразвиващи се икономики. Интерес представляват и такива области, които могат да бъдат стимулирани и да станат двигател на икономиките в бъдеще.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1053