EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Разбиха "ферми" за добив на криптовалута

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Разбиха "ферми" за добив на криптовалута

mail13:07 | 14.12.2020прегледи 520 коментарикоментари 0


Районната прокуратура в Сливница разследва кражба на ток с цел добив на криптовалута, съобщиха от Апелативна прокуратура-София. Извършителите се издирват.
На 12 декември е бил получен сигнал за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа в стопанския двор на бившето ТКЗС в с. Хераково, община Божурище, област София. На място са дошли полицаи от ОДМВР-София и РУ-Сливница, които са установили кражба на електрическа енергия, както и "ферми" за добив на криптовалута. Открити са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, системи за охлаждане с вентилатори, инсталация за електрическо захранване на майнинг устройства и свързаните с тях различни компоненти.
Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета, допълват от прокуратурата.
Разследването продължава.

Преди два месеца собствениците на фирмата отдали помещението под наем, разказаха на брифинг разследващите. По данни на "24 часа" фирмата, която го стопанисвала, е "Нима Зет", а собствениците й са египтяните Амр Фуад Тарек Хасан АбуБакр, Фуад Тарек Хасан Муса АбуБакр и българката Мария Валериева Шахин. Те декларирали договора за наем, от него "24 часа" научи, че крадецът на ток е Цветан Викторов Момчев.

30-годишният мъж наел 2 помещения. Оборудвал ги с най-модерните уреди за добиване на криптовалути, над 1000 на брой. Имал дори водно охлаждане. Тъй като цялата система хаби много ток, решил да го краде. На 12 декември обаче служител на ЧЕЗ забелязал необичайно високата консумация на електричество. Тя е равна на месечното потребление на 4250 семейства. Затова служителят подал сигнал.

Приблизителните загуби на ЧЕЗ, по първоначални данни, възлизат на около един милион лева. Момчев е задържан за срок до 24 часа и обвинен в кражба на ток.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg