EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Раждат се повече момчета

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Раждат се повече момчета

mail17:02 | 23.01.2019прегледи 664 коментарикоментари 0


Ниската раждаемост вече е трайна тенденция в страната. Това каза в интервю пред БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология. Експертът съобщи, че ражданията в България за миналата година са с около 4000 по-малко от предходната. 

Под 60 000 са били през последната 2018 година ражданията, а през 2017 са били 64 359. От тях 31 354 са момичета, а 33 000 са момчета. Наблюдава се променено съотношение между половете - преобладават момчетата. Тази, неестествена според лекарите тенденция, е свързана с планирането на бременностите и тяхната диагностика, което включва и избор на пола на бебето, като двойките предпочитат момчета. zoom_sssГрафика: НСИ

Средната възраст за първо раждане в страната е 28 години, като това е все още близко до естествения фертилитет, каза д-р Узунова. Най-ниската средна възраст за жените, които раждат за първо дете е в Сливен - 23,1 години, най-висока е тя в София, където жените раждат първо дете средно на 30 години. Раждания след 40 години има най-много в София, общо за страната 2000 жени са родили в тази възрастова група за 2017 г. Българката, предимно в по-големите градове, избира да ражда в по-късна възраст при изграден вече професионален път.

Общото ми впечатление е, че не намалява желанието на хората да имат деца. Готовността за определен брой деца зависи от това доколко стабилни са отношенията с партньора. В един момент жизненото ни поведение започва да се определя от чисто биологичните ни нагласи. 

Д-р Узунова отбеляза, че в последните години диагностиката и грижата за майките и новородените е достигнала много високо ниво. То се изразява в бързото развитие на пренаталната диагностика: откриване на вродени дефекти, превенция и предварителна консултация на генетичния риск за такива. А също и навлизането на феталната хирургия, изравнени със световните тенденции репродуктивна медицина и ембриология.

Все още в България не е включена в номенклатурата на специалностите "Перинатологията". Нейният обхват е грижата за плода от 26 гестационна седмица до третия ден след раждането. Което позволява да имаме положителен резултат и отгледани деца дори при особено рисковите случаи. Процентът на родените с проблеми деца е близък до световната тенденция и обхваща между 10 и 12 процента от родените в болницата деца.

В равнището на детската смъртност за страната, имаме постигнати много добри резултати. Тя е най-ниска от всички изследвани периоди, но пак е най-висока за ЕС. В болница "Шейново", е под 2.5 на 1000.

Според специалиста, радостно е, че в България случаите на родилки, които желаят да раждат вкъщи или по различни т.нар. алтернативни методи не се превръщат в тенденция. Раждането в нерегламентирани условия, без осигурена помощ при спешност, не е решение, заявявя тя. 

* * *

В България към момента работят 3578 акушерки, което е два пъти по-малко от нуждите на здравните заведения у насq съобщи Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/. От асоциацията са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. БАПЗГ предлага 12 различни курса, като регистрирането за избрания курс, ще става в периода 1-14 февруари. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg