EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Радев иска "Български поток"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Радев иска "Български поток"

mail07:15 | 22.05.2018прегледи 2015 коментарикоментари 0


„България имат определени шансове. Първата отсечка на „Турски поток“ е построена до бреговете на Турция и е напълно възможно, че втората отсечка е построена до акваторията на България и е останала в замразено състояние“. Това заяви водещият експерт на Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков, коментирайки изявлението на българския президент Румен Радев за това, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. За всички ще бъде изгодно, ако маршрутът на втората тръба премине през България, подчерта той.

Експертът добави, че вече са подписани необходимите междуправителствени споразумения за това. „Но не трябва да се очакват свръхпечалби от транзита или някакви отстъпки в цената. Обемът няма да бъде голям“, каза Юшков пред РТ.

На 21 май Румен Радев съобщи, че България е най-логичният вариант за транзита на газ, както и Германия, където е изграден газопроводът „Северен поток“. По думите му, в страната вече е построена и действа газотранспортна система, съединяваща България с останалите страни от Централна Европа.

Първият заместник-председател на Комитета по енергетика на Държавната дума Игор Ананских съобщи пред „Известия“, че строителството на „Български поток“ зависи от конкретните действия на българската страна. „Без съмнение, газотранспортната система на България е много развита. По принцип, тя е удобно място за вход на руския газ. И пътят за Южна Европа е по-кратък. Плюсовете са много. Не е случайно, че по-рано „Южен поток“ бе планиран през България. Но, за съжаление, ЕС направи така, че проектът да бъде отложен. До голяма степен в момента много неща зависят от България и от нейните конкретни действия, а не от приказки. Русия е готова да се върне към обсъждането на „Южен поток“, или така нареченият „Български поток“ при по-ясна позиция на България“, каза Ананских. По думите му, по-рано проектът „Южен поток“ беше отменен заради това, че България се прислуша към мнението на Евросъюза, който не оцени перспективата на този газопровод. „Това не беше политически проект, по тази причина не трябваше да се отчита мнението на Евросъюза. Ние многократно се опитахме да кажем това на българите. Тъй като проектът е пазарен, следователно, той зависи директно отношенията между Русия и България“, добави Ананских.

На 21 май българският президент Румен Радев пристигна в Москва, където се срещна с премиера Дмитрий Медведев. Днес той заминава за Сочи. Там ще се състоят преговорите с руския президент Владимир Путин. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092