EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Радев води с +130 хиляди гласа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Радев води с +130 хиляди гласа

mail21:20 | 07.11.2016прегледи 4352 коментарикоментари 0


С 25,52 на сто води кандидатпрезидентската двойка Румен Радев-Илияна Йотова пред кандидатите на ГЕРБ Цецка Цачева-Пламен Манушев, които имат 21,93 на сто от гласовете според 99,35 на сто от сумарните данни на обработените секционни протоколи в РИК, съобщиха от ЦИК.
На трето място - с 15,01 на сто в междинните резултати, е двойката Красимир Каракачанов-Явор Нотев, издигната от "Обединени патриоти" - НФСБ, "Атака" и ВМРО.
На четвърто място в надпреварата за "Дондуков" 2 временните резултати на тази база оставят Веселин Марешки-Петър Петров - с 11,23 на сто от гласовете.
Пети са кандидатпрезидентската двойка Пламен Орешарски-Данаил Папазов - с 6,52 на сто, шести - на Реформаторския блок - Трайчо Трайков-Съби Събев - с резултат от 5,80 на сто, седми - с 3,29 на сто, са Ивайло Калфин-Любомир Халачев.
Избирателната активност в националния референдум е била 50,45 на сто според 99,37 на сто от обработените протоколи на СИК в РИК. Според тази извадка в референдума са гласували 3 462 939 души, съобщиха от ЦИК.

Резултати от избори за президент и вицепрезидент на републиката към 13:30 на 07.11.2016 г.

zoom_sss

Към 9:00 ч. в ЦИК при обработени 77,20% от протоколите в страната резултатите бяха следните:

Румен Радев - 25,63%

Цецка Цачева - 22,08

Красимир Каракачанов - 15,01%

Веселин Марешки - 10,76%

Пламен Орешарски - 6,20%

Трайчо Трайков - 6,10%

В сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова коментира, че в рамките на изборния ден не са получавани сигнали за купуване на гласове, като повечето сигнали са били свързани с работата на секционните комисии.
„Най-общо бих казала, че сигналите бяха свързани с нарушения в организацията на работа на секционните избирателни комисии (СИК), с допускането на избирателите да гласуват, разпределението им по кабини за гласуване там, където имаше повече от 1 кабина, предоставянето на бюлетини за избор на национален референдум, подреждането на избирателите да гласуват по азбучен ред, предоставянето на пликове за гласуване в националния референдум. Това бяха по-съществените оплаквания от избиратели. Ще си позволя да кажа, че, за съжаление, на всички избори се повтаря едно и също, което означава, че членовете на СИК трябва да бъдат по-добре подготвени. Според мен влияние оказва и това, че в последния момент голяма част от съставите на секционните избирателни комисии се заменят с други лица“, допълни говорителят на ЦИК.
Все още няма данни за избирателната активност на вота за президент и вицепрезидент и в референдума, каза още Камелия Нейкова. По нейни думи предаването на протоколите е преминало спокойно, продължава приемането на протоколите и от секциите в чужбина.

Изборният ден в по-голямата част от секциите извън страната приключи, съобщи на Фейсбук страницата си външно министерство. Българските граждани, упражнили правото си на глас в чужбина към 22.00 ч., са 87 514. Гласувалите във Великобритания са 15 285. 10 428 са българите, упражнили правото си на глас в Испания, а в Германия те са 3 167. Във Франция са гласували 3 620 българи, в Гърция - 2 588, а в Австрия – 3 422. Българските граждани, гласували в Турция са 27 909.
Гласуването продължава за българите в САЩ и Канада.

Съобщенията по-рано

Към 5,30 ч при обработени над 45% от протоколите от ЦИК съобщиха следните резултати: 25,9% е спечелил ген. Румен Радев 21,5% - за Цецка Цачева 15,4% - Красимир Каракачанов. До 48 часа ЦИК трябва да обяви официално резултатите от пърния тур на изборите за президент.

Според различни агенции показват, че генерал Радев получава 24,6%, а Цачева – 21,5%. Двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 13 ноември. След тях двамата се наредиха Красимир Каракачанов /14,8% /, Веселин Марешки /10,9%/ , Пламен Орешарски /8,3%/ и Трайчо Трайков /6%/. Нито една социологическа агенция не предвиди резултата, при който генерал Радев изпреварва на първи тур Цачева. Всички агенции даваха преднина за кандидата на ГЕРБ, която се движеше от 3% до 7%. Драматичен спад на гласовете за ГЕРБ в столицата и областните градове. Това заяви по Нова тв социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“. Данните на агенцията сочат, че в София за двойката Радев-Йотова са гласували 25%, а за Цачева-Манушев – 24%; в големите областни градове ситуацията изглежда по следния начин: Радев-Йотова получават 27%, а Цачева-Манушев – 25%. Кандидатът на ГЕРБ е получила повече гласове само в малките градове, където разликата им с БСП е 1% - 26% за Цачева срещу 25% за Радев. Първият тур на президентските избори се проведе при висока избирателна активност. Към 19.00 часа са гласували 44,83% от имащите право на глас, съобщи Централната избирателна комисия.

Ако загубим балотажа, отиваме на предсрочни избори, ние излизаме от управление. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „От политическите партии ГЕРБ се представи най-добре. Всички останали са скрити зад какво ли не. Играхме честно с наш кандидат. Нека видим крайния резултат. Ще го изчакаме. Мисля, че Цецка Цачева и Пламен Манушев направиха доста добра кампания. Изненадват ме резултатите на РБ, очаквах повече. Мобилизираме се за втория тур, при тази малка разлика, мисля че на 2 тур имаме реален шанс да ги победим. Извадихме си поуки. Следващия понеделник, ако загубим балотажа отиваме на предсрочни избори, ние излизаме от управление”, заяви премиерът.

Много е ясен вече фронтът – БСП, ДПС, за съжаление и ДСБ, виждате 14% от РБ са гласували за Радев. Това каза още премиерът Бойко Борисов. „Разликата, която към момента се дава е около 1%. Ще изчакаме крайния резултат”, поясни премиерът. „Много е ясен вече фронтът – БСП, ДПС, за съжаление ДСБ. Виждате 14% от РБ са гласували за Радев. Имах такива сведения, че следобеда като се видя, че губят - представянето на Трайчо Трайков е повече от слабо, са започнали да гласуват нататък, което не им прави чест. Това си е тяхна работа. Ще търсим подкрепа от всички граждани, най-вече от тези, които нямат представители на 2-ри тур. ДПС и БСП вече играят заедно, така че отпадат от тези, с които бихме говорили”, коментира Борисов.
„Безспорно имаме най-силния резултат. Кой е кандидатът на БСП. Това не е БСП, а е инициативен комитет. Въпреки всичко, понеже имаме морал, дори да има инициативен комитет по-силен от нас, това означава да отидат и да управляват и да понесат цялата отговорност. Ние им оставяме държавата в перфектно състояние”, допълни министър-председателят.
На въпрос ще бъде стабилно управлението след резултата на ГЕРБ и на РБ, Борисов заяви: „Ако бием на следващия тур, разбира се, че е стабилно. Заедно имаме повече от всички останали”.
Във връзка с това ще има ли преформатиране на кабинета заради резултата на РБ , премиерът отговори с не.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014